Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pozor na sociálních sítích!

VSETÍNSKO: Kriminalisté řeší podvodné jednání na sociální síti. 

Na policisty ve Vsetíně se obrátilo již několik lidí ze Vsetínska, že jim někdo napadl osobní účet na sociální síti a podvádí jejich přátele.
 
Za uplynulý týden evidujeme několik téměř stejných případů podvodného jednání na sociální síti Facebook. Neznámý pachatel po zjištění přístupových hesel osloví z účtu účastníka jeho jménem ostatní přátele o zaslání jejich telefonních čísel. Výhradně vyhledává telefonní čísla společnosti T-Mobile. Pokud nějaké telefonní číslo získá, požádá o zaslání kódu, který na toto číslo dojde formou SMS, z důvodu, že jemu tato služba prostě nefunguje. Takto získané kódy potom využije k m-platbám přes mobilního operátora například k poplatkům na sázkových serverech nebo navýšení svého kreditu.
Policisté dále zjišťovali, jak pachatel získává přístupová hesla k osobním účtům. Několik poškozených si vzpomnělo, že byli nedávno osloveni, aby zaslali hlas svým přátelům v nějakém hlasování. Po použití zaslaného odkazu se objevila stránka požadující vstupní hesla k účtu. Po jejich vyplnění se ale nic dalšího nedělo. Tímto pravděpodobně získal pachatel jejich přístupová hesla.
 
Neznámý pachatel tímto jednáním získal ve svůj prospěch již několik tisíc korun. Pachateli pro trestný čin podvod a trestný čin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací hrozí až dva roky vězení.
 
Jak se bránit?
  • Být ostražití v podávání osobních údajů a k tomu patřícím i kontaktům jako jsou telefonní čísla, mailové adresy nejenom prostřednictvím internetu.
  • Při zadávání hesel využívat jen oficiálních webových adres a stránek určených pro tuto komunikaci.
  • Při podezření, že heslo někdo získal, toto změnit. Heslo volit jako složitější kombinaci různých znaků a číslic. Nikomu heslo nesdělovat.
  • Při zjištění podvodného jednání obrátit se na policii prostřednictvím linky 158 nebo internetových stránek www.policie.cz.
 
12.srpna 2014, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik

vytisknout  e-mailem