Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Pozor na seznamování přes internet

OLOMOUC - Muž přišel o 825 000 korun. 

Od úterý 8. ledna 2019 prověřují olomoučtí kriminalisté oznámení od poškozeného muže, od kterého neznámá osoba, vydávající se za ženu a s níž komunikoval prostřednictvím emailu, měla podvodně vylákat přes 825 000 korun.      

Muž v září 2016 obdržel od neznámé osoby na svůj email spam, který obsahoval fotografii ženy se žádostí o seznámení a sňatek. Žena měla pocházet z jednoho ze států bývalého Sovětského svazu. Začali spolu komunikovat prostřednictvím emailu. Během této komunikace mu žena slíbila, že za ním přiletí do Česka a budou spolu žít. V průběhu několika dalších měsíců se pak snažila působit na jeho city, a pod nejrůznějšími záminkami a přísliby (např. že potřebuje peníze na zakoupení letenky do České republiky, na zpáteční letenku, na vyřízení víza, peníze na právníka apod.) se jí podařilo z muže postupně vylákat přes 825 000 korun. Ty jí muž zaslal v několika platbách prostřednictvím mezinárodních peněžních převodů na zahraniční bankovní účet. Koncem prosince loňského roku mezi nimi komunikace ustala. Vzhledem k tomu, že muž pojal podezření, že by se mohlo jednat  o podvod, vše oznámil na policii.  V dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na osm let. 

Policisté varují před obdobným či stejným seznamováním se prostřednictvím internetu. Stejným či obdobným způsobem mohou být kontaktováni další muži, ať už prostřednictvím seznamovacích portálů či sociálních sítí, případně emailu. Při komunikaci v prostředí internetu je nutné být zvláště opatrný a ostražitý. Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti a bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu poměrně rychle a hlavně účinně mohou lákat z těchto obětí peníze. V rámci komunikace mohou směřovat své žádosti o zaslání finančních prostředků na různé zahraniční bankovní účty nebo prostřednictvím různých služeb na přepravní společnosti. 

por. Mgr. Irena Urbánková

9. ledna 2019

vytisknout  e-mailem