Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na zasílané odkazy!

HRADECKO - Další oběť podvodníka přišla o desetitisíce. 

Poslední dobou se množí případy, kdy lidé obdrží sms zprávu s odkazem, v kterém mají vyplnit pod různou záminkou údaje z platební karty včetně CVV kódu a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Naposledy se nechala zmást 27letá žena z Hradce Králové, které přišla sms zpráva, že má deaktivován svůj účet z důvodu podvodné činnosti. Pokud se nepřihlásí do zaslaného odkazu, tak ji bude účet uzavřen. Když klikla na odkaz, otevřelo se jí internetové bankovnictví její banky, které vypadalo jako pravé. Vyplnila požadované údaje a následně zjistila, že někdo zadal čtyři transakce v celkové výši téměř 830 tisíc korun, z nichž dvě byly úspěšné, čímž žena přišla o téměř 68 tisíc korun. 
Policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečiny podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což hrozí až 8leté vězení.

Opětně apelujeme na všechny občany využívající internetové bankovnictví, aby byli velmi obezřetní!  V žádném případě se do internetového bankovnictví nepřihlašujte zaslanými odkazy. Banka nikdy nezasílá odkazy směřující na stránku pro zadání údajů z platební karty či internetového bankovnictví prostřednictvím sociálních sítí, emailů, sms či aplikaci pro vzájemnou komunikaci, ani tyto informace nepožaduje prostřednictvím telefonu. 
Upozorňujeme, že podvodníci vymýšlí nové a nové způsoby, jak lidi připravit o peníze. Jednou to má být přeplatek z finančního úřadu, pak nedoručený balík s požadavkem na zaplacení poplatku za nové doručení, nová aplikace placení při prodeji na bazarových portálech nebo jak výše zmíněné upozornění na napadení účtu.

Odkazy na další případy internetových podvodů zde, zde, zde a zde.

por. Iva Kormošová
4.2.2022, 11.00

vytisknout  e-mailem