Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na rádoby gentlemany

HRADECKO – Muž pomohl ženě s taškami, vzal si však bez jejího vědomí velké spropitné. 

Neznámý pachatel přistoupil v pátek 2. července 2021 k ženě (66 let), která stála v Hradci Králové před obchodním domem s tím, že jí pomůže s taškou. Doprovodil ji na nákup a zároveň pozval na kávu. Následně jel s ní až k ní domů pod záminkou odnesení tašky až do bytu. U ní doma měl využít její krátké nepřítomnosti a odcizit finanční hotovost ve výši 25 tisíc korun.

Policisté po muži pátrají, tomu hrozí v případě dopadení a prokázání viny za přečin krádeže trest odnětí svobody až na 2 roky.

Jelikož populace stárne, přibývá trestných činů páchaných na seniorech. „Často tím způsobem, že se pod různými legendami vetřou do jejich soukromí a tam většinou těm lidem ukradnou jejich celoživotní úspory,“ upřesnil policejní psycholog PhDr. Jan Hubert. Problém je pak i v tom, že senioři často trestnou činnost nenahlásí, protože se stydí za to, že se nechali napálit. Neřeknou to policii ani příbuzným. Nebo když už ji nahlásí, špatně si pamatují potřebné detaily, a pro policisty tak může být opravdu složité pachatele dopadnout. Naše společnost přitom velmi citlivě vnímá případy, kdy je ublíženo těm, kteří mají ztíženou možnost se bránit a nebezpečí předvídat.

Zloději a podvodníci vymýšlejí stále nové a nové způsoby, jak se vetřít do blízkosti seniorů s cílem je okrást a podvést!  Proto policisté opět připomínají základní rady, jak tomu předejít.

  • Nevěřte cizímu člověku na ulici. Pokud Vás osloví s tím, že Vám chce pomoci nebo naopak potřebuje pomoci, buďte obezřetní, a nikdy se nenechte zatlačit k tomu, aby narušil vaše soukromí.
  • Neotvírejte automaticky dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní si návštěvníka prohlédnout. Na dveřích používejte bezpečnostní řetízek.
  • Na dveřích je vhodné mít na jmenovce mužské jméno, nebo příjmení v množném čísle (např. Novákovi) – hlavně tehdy, když v bytě žije samotná žena.
  • V případě návštěvy pracovníka vodáren, plynáren či poskytovatele elektřiny se o takové návštěvě dozvíte včas od správce domu, případně domovní nástěnky. Tento pracovník se musí prokázat průkazem, který jej opravňuje tuto činnost vykonávat, a vše si můžete ověřit telefonicky u firmy, která jej zaměstnává!
  • Pokud očekáváte opraváře, řemeslníka, který je předem ohlášen, doporučujeme, abyste doma nebyli sami.
  • Pokud vás navštíví podomní prodejce zboží či služeb, jednejte s ním raději na chodbě před svým bytem. Nepouštějte prodejce do bytu! Nerozhodujte se ukvapeně, požádejte o čas na rozmyšlenou, zaslání nabídky poštou!
  • Doma nemějte více peněz v hotovosti nebo velmi cenné věci, pokud nemáte doma zabudovaný trezor. Peníze si raději uložte na účet a cennosti do bezpečnostní schránky v bance. Policisté doporučují své cenné věci vyfotografovat, při jejich případném odcizení Vám jejich fotografie usnadní jejich identifikaci.

Pokud máte rodiče v seniorském věku, nebo ve vaší blízkosti žije osamělý senior, předejte jim informace, jak se vyhnout nepříjemnému setkání s podvodníkem či zlodějem.

por. Mgr. Lucie Konečná
8.7.2021, 11:00hod.

vytisknout  e-mailem