Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor na pyrotechniku

Opatrnost se vyplácí 

     Silvestrovské veselí je již tradičně spojeno s používáním zábavné pyrotechniky. S blížícím se koncem roku lidé nakupují různé petardy, dělobuchy, světlice, dýmovnice a další nejrůznější předměty.  Neopatrná manipulace s nimi však může způsobit vážná zranění, která jsou často doprovázena trvalými následky.
 

     Prodej i nákup pyrotechnických předmětů pro zábavné účely má svá přísná pravidla. Při manipulaci s nimi se musí dodržovat návod na obalu výrobku, který musí být uvedený v českém jazyce. Rovněž tak na něm musí být označení výrobce či dovozce, datum použitelnosti a klasifikační třída, do které jsou pyrotechnické předměty zařazeny podle stupně jejich nebezpečnosti.


     Od 1. července 2010 vstoupil v platnost nový zákon č. 148/2010 Sb. o prodeji pyrotechnických výrobků. Do I. kategorie patří pyrotechnické hračky jako prskavky, pistolové kapsle, třaskavé proužky, malé tyčinky s barevnými plameny, blikavky, bouchací kuličky apod. Tyto je možné prodávat osobám od 15 let. Pyrotechnické předměty II. kategorie mohou být prodávány pouze osobám starším osmnácti let a patří sem předměty s hvízdavou náplní a rakety, bengálské ohně, gejzíry, petardy, rakety s náplní barevných světlic nebo barevné dýmy. Do III. kategorie nebezpečnosti jsou zařazeny předměty, které mohou být prodávány pouze osobám od 21 let. Patří sem dělové rány, různé druhy raket a vystřelovacích efektů.
 

     Odpalovat pyrotechniku by měl střízlivý člověk, manipulovat by s ní měl zásadně na volném prostranství a neměl byl mířit na sebe a ani na druhé. Nedoporučuje se rovněž používat podomácku vyrobené nejrůznější pyrotechnické předměty a kupované výrobky ještě doma vylepšovat. Rodiče by měli na Vánoce, ale především na Silvestra na své děti dohlédnout. 


     Pyrotechnika je stále velmi populární. Proto je třeba s ní manipulovat bezpečně. Jen tak můžeme konec starého a příchod nového roku bezstarostně oslavit.

por. Bc. Zuzana Stránská

3. prosince 2010

 

vytisknout  e-mailem