Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvody

Strakonice - Podvodníci si hledají svůj cíl na internetových inzertních portálech. 

Podvodníci oslovují na internetových inzertních portálech prodávající. Jejich cílem je nabourat se do jejich internetového bankovnictví a odčerpat jim úspory.

Zbystřete vždy, když prodejce vybočuje ze standardního modelu prodeje zboží: podám inzerát – ozve se zájemce – zaplatí – zašlu zboží (např. na dobírku). V případě, že prodáváte zboží přes internet, a kupující vás kontaktuje a snaží se vás přesvědčit o nestandardním postupu, je pravděpodobné, že jednáte s podvodníkem. Svoji oběť pachatelé nasměrují na předem připravený phishingový web v podobě platební brány, který se může tvářit velmi důvěryhodně – loga, grafika poskytovatelů služeb, bank apod. Pak už se většinou snaží přimět prodejce k provedení různých plateb nebo poskytnutí údajů k platební kartě.

Policisté ze Strakonicka v krátké době evidují již tři podobné případy, kdy neznámí pachatelé oslovili prodejce zboží na inzertních portálech prostřednictvím telefonu uvedeného v inzerátu. Poté jim na aplikaci WhatsApp zaslali odkaz a požadovali vyplnění přístupových hesel, čísla platební karty a PIN. Ale pozor!!!! V momentě vyplnění požadovaných hesel se z prodávajícího stává oběť podvodníka. Tak se stalo i v oznámených případech. U jednoho z prodávajících pachatel po získání přístupových údajů do bankovnictví zcela ovládl jeho účet a pokusil se odčerpat celkem tři sta tisíc korun. Další prodávající stejným způsobem přišel o 2 200 korun. Ve třetím případě byla oslovená žena opatrnější. Pachatelkou byla opakovaně vyzývána k zaslání PINu k platební kartě, jejímu naléhání ale naštěstí odolala.

por. Mgr. Jaromíra Nováková

5. ledna 2022

vytisknout  e-mailem