Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor na podvody v kyberprostoru!!!

MĚLNICKO -  Dávejte si pozor na internetovou inzerci, falešné nabídky ,,výhodných“ investic, nebezpečných investic do kryptoměn a falešné bankéře v kyberprostoru. 

Mělničtí policisté a kriminalisté se stále častěji zabývají podvody prostřednictvím internetu. Množí se případy podvodných internetových inzercí, falešných nabídek ,,výhodných“ investic nebo nebezpečných investic do kryptoměn, ale i ,, falešných“ bankéřů, kteří chtějí ,, zabezpečit a ochránit“ před zneužitím bankovní účet poškozených.  

Mezi velmi častá oznámení patří jednání, kdy poškozený inzeruje zboží na prodejních portálech (www.bazos.cz, www.vinted.cz apod.) a na inzerát se ozve „kupující“ - podvodník, kdy nabízí prodejci, že zboží vyzvedne kurýr(přepravní společnost) např. ze společnosti Zásilkovna, DPD, Česká pošta apod. Následně zašle prodejci odkaz, kam má zadat číslo své platební karty včetně trojčíslí a platnosti karty nebo odkaz, ze kterého se prodávající přihlásí do své internet banky, aby mohl obdržet platbu za zboží. Získaných dat podvodník využije k převodu peněžních prostředků. Prodejce přeci zboží PRODÁVÁ, nekupuje!

Proto zbystřete pokaždé, pokud kupující po Vás chce zadat údaje Vaší platební karty nebo bankovního účtu! Věřte, že ten „kurýr“ nikdy nepřijede!!! JE TO PODVOD!!!

Co signalizuje pravděpodobný podvod?

  • Kupující požaduje nestandardní způsob dopravy, např. prostřednictvím neznámé zahraniční přepravní společnosti, nebo vyzvednutí zástupcem společnosti.
  • Kupující navrhuje nestandartní způsob platby. Příkladem je zajištění jeho platby "přepravní společností", která peníze uvolní, až bude složena záloha nebo bude zboží na cestě nebo platební brána, který vyžaduje údaje z platební karty prodávajícího.
  • Kupující požaduje platbu přes neznámé služby různých nebankovních platebních společností nebo chce platit v kryptoměně.
  • Pro připsání zaslaných peněz má být složena jednorázová platba ze strany prodávajícího, nebo se objeví se komplikace, které vyžadují zaslání platby.
  • Zboží má být odesláno ještě před tím, než prodávající obdrží platbu.

Zbystřete tedy vždy, když prodej vybočuje ze standardního modelu: podám inzerát -> ozve se zájemce -> zaplatí -> zašlu zboží (popř. zašlu na dobírku).

Zde naleznete další cenné rady a informace:

Kryptoměny v rukou podvodníků - Policie České republiky
Vishing a spoofing - Policie České republiky
Smishing - Policie České republiky
Falešné výhodné investice - Policie České republiky
Podvod přes inzerát - Policie České republiky
Silná hesla jsou základ - Policie České republiky 

Přemýšlejte, uvažujte, nevěřte každému, buďte obezřetní!!!!

prap. Martina Hamplová
PČR Mělník
16.11.2022

vytisknout  e-mailem