Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor na podvodníky s nabídkou výkopových prací

KLADENSKO – Občané, buďte obezřetní, důvěřivost se nevyplácí. 

Policisté obvodního oddělení v současné době prověřují případ podvodného jednání v obci Kamenné Žehrovice, který byl oznámen na policejní služebnu dne 28. ledna 2019.

Na základě tohoto oznámení policisté provedli prvotní šetření a bylo zjištěno, že v obci Kamenné Žehrovice od ledna letošního roku se v několika dnech objevili muži ve věku kolem čtyřiceti let o výšce přibližně 170 cm, kteří ženám převážně v důchodovém věku, nabízeli provedení výkopových prací za finanční obnos. Tímto způsobem oslovili celkem pět žen a podvodným způsobem od tří seniorek vylákali finanční hotovost v celkové výši 14 500,-Kč, kterou si ponechali pro vlastní potřebu a žádnou pracovní činnost neodvedli.

Dne 4. ledna 2019 oslovili dvaasedmdesátiletou ženu, která vydala pachatelům částku ve výši 3 000,-Kč za přislíbení provedení výkopových prací. Následující den muži opět navštívili tuto ženu a tentokrát ji nabídli ještě vydláždění celého dvora za finanční hotovost 4 500,-Kč, kterou jim dopředu zaplatila. Dále začátkem ledna 2019 tito muži vylákali od pětasedmdesátileté seniorky částku ve výši 4 000,-Kč za účelem provedení výkopových prací. Třetí podvedenou se stala dvaaosmdesátiletá seniorka, která za provedení nabídnuté pracovní činnosti zakopání kabelů do země před jejím domem zaplatila 3 000,-Kč.

Pachatelé dále oslovili třiasedmdesátiletou stařenku s nabídkou provedení izolace na jejím domě, a to za poplatek 5 000,-Kč, který se od ní snažili vylákat. V tomto případě byla žena obezřetná a nabídku nepřijala a žádné peníze nevydala. Podvodníci byli neodbytní a zkusili stejnou výši finančního obnosu získat od její sedmapadesátileté dcery, kde taktéž nebyli úspěšní a ani v tomto případě žádné finance neobdrželi.

Podvodníci po získání finanční hotovosti ve výši 14 500,-Kč žádnou práci doposud nevykonali a peníze si ponechali. Tuto trestnou činnost uskutečnili v obci Kamenné Žehrovice v ulicích Sokolská, Vladislava Vančury, Žilinská a Karlovarská třída.

Kladenská policie opakovaně upozorňuje občany a především seniory, aby byli obezřetní, dbali zvýšené opatrnosti avyvarovali se před  podvodníky- zloději, kteří se pod záminkou jakéhokoliv příběhu snaží vetřít do jejich přízně a poté zneužijí jejich důvěřivosti  ve svůj prospěch. Vždy je nutné si ověřit zda tyto cizí osoby, které vás osloví s nabídkou služby nebo jakéhokoliv zboží, se zakládají na pravdě a nejedná se o podvodná jednání. Největším problémem těchto podvodných jednání a krádeží je nevyzpytatelnost pachatelů, kteří za účelem různě vymyšlených příběhů se obohacují ve svůj prospěch a k této trestné činnosti si vybírají především seniory.

Upozornění pro seniory:

  • nevěřte žádným příběhům a vždy si danou skutečnost ověřte u svých blízkých
  • nikdy si nepouštějte do svého obydlí cizí osoby
  •  nebuďte důvěřiví  
  •  pokud vás osloví cizí osoba a nabízí různé služby nebo zboží anebo se chce pod jakoukoliv záminkou dostat do vašeho obydlí, kontaktujte policii – bezplatná linka 158.

Kladenská policie dále občanům a především seniorům doporučuje, aby byli obezřetní a nedůvěřovali žádným cizím osobám, i když působí velmi příjemně a přesvědčivě. V současné době mají  pachatelé velmi vlídné a důvěrné chování a vystupování a jsou oblečeni do pěkných a kvalitních oděvů. Za svou potencionální kořistí přijíždí i v dražších vozidlech. Někteří pachatelé vyjíždějí páchat trestnou činnost tohoto typu i z jiných okresů nebo dokonce i krajů.

Kladenští policisté vyzývají nyní občany, kteří v obci Kamenné Žehrovice spatřili podezřelé muže, kteří se zde pohybovali a nabízeli seniorkám tyto služby, aby poskytli k jejich popisu nebo pohybu poznatky na nejbližší policejní služebnu nebo na bezplatnou linku 158. Policisté dále vyzývají další občany, kteří se mohli také stát obětí těchto podvodníků, aby tento skutek oznámili na policejní služebnu. Není vyloučeno, že tito pachatelé trestnou činnost prováděli i v jiných obcích, a to nejen na území kladenského okresu.

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

31. ledna 2019

vytisknout  e-mailem