Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvodníky na internetu

Tábor - Tato kriminalita nebezpečně roste. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Policisté opětovně upozorňují obyvatele na zvyšující se počet případů protizákonného jednání, vedeného prostřednictvím internetu. Vedle různých forem zneužívání osobních dat, porušování autorského práva, případů vyhrožování, pronásledování, šíření pornografie a mnoha dalších forem trestné činnosti, šetří policisté zejména případy spojené s nabídkou prodeje či nákupu zboží, případně služeb.
Nejčastější formou této trestné činnosti jsou případy, kdy prodávající požaduje zaslat za nabízené zboží, mnohdy pod srdceryvnou záminkou, nejprve zálohu, kdy po jejím složení zboží nezašle a s nakupujícím přestane komunikovat. Jindy zašle zboží nevalné kvality, neodpovídající nabídce, a opět dále nekomunikuje. Policisté se setkali i s případy, kdy poškozený obdržel místo nabízené elektroniky například staré ošacení či dokonce zahnilou zeleninu. O své zboží a posléze i peníze můžete přijít i jako prodávající. Častou formou podvodného jednání je požadavek kupujícího, který chce vámi nabízené zboží zaslat rovnou další osobě, která je ale v zahraničí. Následně se vám ozve zahraniční banka, která vás požádá o zaslání zboží jejich cestou, mnohdy i s požadavkem na odeslání jisté finanční částky z důvodu dorovnání minimálního platebního limitu pro styk se zahraničním. Tyto požadavky se pak mohou z důvodu fiktivního zmrazení transakce i opakovat. Po odeslání zboží a doplacení platebního limitu již opět nemáte s kým komunikovat, neboť kontakty z internetu nenávratně mizí. Mnozí podvedení občané takto přišli i o desítky tisíc korun.
Na místě si je uvědomit, že mnohdy víceméně anonymní obchod přes internet nese svá rizika. Vyplatí se proto obchodovat na ověřených serverech, kde dodržují daná pravidla obchodu, případně si o nakupujícím či prodávajícím zjistit na chatech příslušné reference. Při jakémkoliv podezření pak obchod neuskutečňovat a případné důvodné podezření na páchání trestné činnosti oznámit na policii.      
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
25. června 2012

vytisknout  e-mailem