Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pozor na podvodníky

KRAJ VYSOČINA: Podvodníci se mohou vydávat za vojáky či námořníky 

Na své oběti číhají na sociálních sítích podvodníci, kteří se vydávají například za vojáky na misích, doktory, námořníky či zaměstnance ropných plošin. Nejčastěji o sobě tvrdí, že jsou Američané, Italové nebo ze zemí Skandinávie. Jsou velmi přesvědčiví a na podvod dobře připravení.
Mnoho lidí o sobě navíc zveřejňuje velké množství osobních informací, na základě kterých si je pak pachatel může vybrat a zjistit o nich řadu osobních informací. Když naváže komunikaci, snaží se svoji oběť postupně přesvědčit o své náklonosti, citech a společném šťastném životě. Chce vzbudit silné emoce s cílem získat důvěru a poté peníze. Zaslání finanční hotovosti zdůvodňuje smyšlenými historkami jako například různé poplatky na přesun peněz ze zahraničí, zpáteční cestu z cizí země, náklady na léčení nemoci či zranění, vykoupení ze zajetí. Celkové částky, o které podvedení přijdou, bývají vysoké. V mnoha případech navíc není podvedený člověk sám v dobré finanční situaci, peníze si půjčí a dostane se tak do životní situace, která je pro něho potom jen těžko řešitelná.

O své peníze přišla žena, kterou kontaktoval na sociální síti muž vydávající se za lékaře sloužícího pro OSN v Gaze. Podvodník se představil jako Mark Frank a ženu přesvědčil o svých citech k ní s tím, že za ní přiletí do České republiky. Mělo to ale háček, aby mohl přicestovat, potřeboval peníze. Jen co však žena vyhověla a požadovanou částku poslala, chtěl opět jen další peníze. Žena mu postupně poslala celkovou částku bezmála 250 tisíc korun, o které tak přišla.

Jinou ženu podvedl pachatel vydávající se za rozvedeného inženýra Alexe Daniela, který uvíznul na lodi u Austrálie. Prostřednictvím sociální sítě s ní navázal kontakt a začal ženu přesvědčovat o svých citech. Když si získal její důvěru, napsal jí, že je třeba ho z lodi vyplatit. Ženu pak kontaktovala „společnost, pro kterou pracoval“, a požadovala po ženě finanční prostředky na náklady spojené s jeho přesunem do České republiky. Podvodníci ze ženy postupně vylákali celkovou částku přibližně 600 tisíc korun, kterou odeslala na různé účty.

Tyto případy nejsou ojedinělé a policisté proto opět občany varují před podvodníky, kteří se skrývají za anonymitou sociálních sítí. Nelze zde totiž osobně ověřit, že ten, s kým komunikujete, je skutečně tím, za koho se označí. Je také na místě připomenout, že se v některých případech stává, že podvedená osoba udělá ještě další chybu a pachateli navíc kromě peněz pošle citlivé materiály. Pachatel ji pak následně vydírá zveřejněním a požaduje další peníze.

Jak se podvodům bránit?

  • Myslete na to, že komunikace s neznámými osobami na sociálních sítích je vždy riziková
  • Nezveřejňujte o sobě osobní nebo citlivé informace
  • Nejednejte unáhleně, vše si dobře promýšlejte
  • Pokud se dostanete do situace, kdy si nejste jistí, pomůže poradit se s někým blízkým, který má odstup a situaci posoudí reálně a bez emocí
  • Pokud se stane, že peníze zašlete a místo očekávaného výsledku přijdou jen výmluvy a další požadavky na platbu, nic dalšího už neplaťte a peníze nikam neposílejte

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
16. srpna 2023

vytisknout  e-mailem