Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Pozor na podvodníky

OLOMOUC - Vydával se za vnuka a požadoval půjčku 500 000 korun. 

Policisté územního odboru Olomouc prověřují od včerejšího dne oznámení o možném podvodném jednání v Olomouci. Někdo neznámý zavolal ve středu 14. 11. 2018 na pevnou linku 75leté seniorky, kde se představil jako její vnuk a požádal o půjčku ve výši 500 000 korun. Zdůvodnil to tím, že ihned potřebuje peníze pro notáře. Když mu však paní řekla, že žádné peníze nemá, telefonát ukončil. Ke škodě na majetku nedošlo. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stadiu pokusu, na který trestní zákoník, mimo jiné, stanoví trest odnětí svobody až na pět let.

V této souvislosti apelujeme především na seniory, aby byli při kontaktu s cizími lidmi obezřetní. Pachatelé totiž používají nejrůznější lsti a záminky. Své oběti si tipují na ulici nebo podle telefonního seznamu pevné linky. Nejčastější legendou je např. vnuk (kdy do telefonu volající předstírá, že je vnuk nebo vnučka dotyčného a pod smyšlenou legendou láká peníze, pro které později pošle svého známého), dále přeplatky, příspěvky apod.

Rada Policie ČR:

  • Každý podobný telefonát si okamžutě ověřte. Zavolejte vnukovi nebo vnučce, kteří Vám měli údajně volat, případně nejbližším příbuzným.
  • V případě jakýchkoliv pochybností volejte na linku Policie ČR 158.
  • Nikdy nesvěřujte své peníze osobám, které neznáte.

por. Mgr. Irena Urbánková

16. listopadu 2018

.

vytisknout  e-mailem