Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvodníky!

Český Krumlov - Bezmezná důvěra k cizím lidem je nebezpečná.  

Případů, kdy se příliš důvěřiví lidé stávají oběťmi podvodného jednání, neubývá. Podvodů se dopouštějí lidé, kteří umí dokonale využít toho, že bravurně zvládají umění krásně a poutavě hovořit, že se umí vžít do tíživé situace dotyčné osoby a dát patřičně najevo svoji účast. Dokážou ale také vzbudit soucit, kterému se jen těžko odolává a historce, kterou si vymyslí, nelze nevěřit. Například o kamarádovi ležícím v nemocnici, který musí zaplatit za operaci a nemá české peníze. Pod takovouto záminkou od soucitných a důvěřivých lidí vylákali podvodníci již mnoho peněz. Ke svému podvodnému jednání si většinou vybírají osamělé osoby, především z řad seniorů a invalidů. Těmto lidem obvykle nabízejí svoji pomoc, která však nemusí být nezištná. Jediným cílem podvodníků je získání důvěry a následné odcizení všeho cenného, co vyhlédnutá oběť vlastní. Mohou to být například šperky nebo celoživotní úspory. Policisté neustále varují, že je nebezpečné pouštět cizí osoby do svého obydlí, nebo si je tam rovnou nastěhovat a poskytnout jim své věci k užívání. V neznámém člověku se může skrývat násilník či zloděj. Je důležité mít na paměti, že jsou mezi námi i lidé, kteří nejsou čestní a nemají čisté úmysly.  
 
Každý moudrý člověk ví, že je dobré pořídit si na dveře bezpečnostní řetízek a panoramatické kukátko, protože již za zavřenými dveřmi se dá zjistit, zda se za nimi nachází osoba známá či naopak. Jednání s neznámým člověkem je vždy bezpečnější přes pootevřené dveře, které jsou zajištěny řetízkem. Dále je velmi důležité neposkytovat osobní údaje ani jiné informace, které by se daly zneužít.
 
Pokud se někomu stane, že ho například na ulici nebo v domě osloví neznámý člověk a chce od něj peníze či si vymáhá vstup do bytu, doporučujeme se slušně omluvit a přerušit komunikaci. Je důležité, hned jak to okolnosti dovolí zavolat na linku 158 a upozornit na podezřelé osoby Policii ČR. 
 
Nedůvěra a ostražitost není projevem nevychovanosti a neslušnosti. Slušný člověk toto jednání pochopí, protože ví, že jde především o osobní bezpečnost.
 
por. Bc. Lenka Kozoňová    pcrckpis@mvcr.cz
22. září 2013

vytisknout  e-mailem