Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pozor na podvodné zprávy s odkazy

Ms kraj - legenda s příspěvkem na bydlení. 

V posledních dnech přijali policisté napříč Moravskoslezským krajem hned několik oznámení o podvodných jednáních a odčerpání finančních prostředků z účtů poškozených. Ve všech případech figuruje nabídka možnosti získání příspěvku na bydlení s odkazem na stránky tvářící se jako stránky Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Příspěvek na bydlení máte k dispozici“ a další podobné znění SMS zpráv spolu s různými odkazy obsahujícími zkratku „mpsv“ nebo „mpvs“ obdrželi lidé, kteří následně v přesvědčení, že se jedná o reálné informace, klikli na obdržený odkaz. Poté po nich bylo na stránkách vypadajících jako stránky Ministerstva práce a sociálních věcí požadováno přihlášení se prostřednictvím bankovní identity. V mobilní aplikaci následně potvrdili požadavky, ale místo přihlášení došlo k odčerpání finančních prostředků z jejich účtů. Poškození tak přišli o úspory v řádech několika desítek tisíc korun.

Pouze v jednom případě pojal obezřetný muž podezření, že by se mohlo jednat o podvod. Odkaz, který mu přišel v SMS zprávě, vyhledal na svém notebooku a poté byl na uvedených stránkách vyzván na zadání ověření své přihlašovací identity. Následně však v internetovém bankovnictví obdržel požadavek na potvrzení odchozí platby, což zamítl.

Obětí neznámého podvodníka se stala také žena, která si zažádala o jednorázový příspěvek na dítě. Když ji přišla SMS zpráva s odkazem, tak v domnění, že se jedná o autorizaci aplikace Ministerstva práce a sociálních věcí ohledně příspěvku na dítě, tento rozklikla. Prostřednictvím bankovní identity se měla přihlásit, avšak po potvrzení požadavku zjistila, že jí byla z účtu odčerpána částka 150 tisíc korun.

Policisté v těchto případech nabádají k maximální obezřetnosti. Ověřte si vždy veškeré informace nejprve na oficiálních webových stránkách, nikoliv ze zaslaných odkazů. Na podezřelé odkazy neklikejte. Přístupová hesla zadávejte jen přímo do internetového bankovnictví, do kterého vstupujte přes oficiální stránky a ne přes odkazy.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
3. listopadu 2022

vytisknout  e-mailem