Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na podvodné investiční portály!

KRAJ - Policisté v Libereckém kraji varují veřejnost před nabídkami podvodných investic do světových měn včetně bitcoinů. 

V současné době na Policii ČR přibývají trestní oznámení pro podvodné jednání pachatelů v souvislosti s nabídkami podvodných investic do světových měn (vč. bitcoinů) a okradených lidí o finanční prostředky přibývá.

Oddělení hospodářské kriminality v Semilech již eviduje velké množství případů, ve kterých poškození dohromady přišli o několik milionů korun. 

Scénář trestné činnosti je vždy stejný:

Pachatelé na sociální síť umisťují reklamy, kterými občany lákají na velmi výhodné zhodnocení vkladů za pomocí podvodných investičních portálů.

Způsob spáchání činu je takový, že poškozený po předchozím vyplnění osobních údajů do předloženého formuláře, je těmito pachateli telefonicky kontaktován a manipulován k instalaci programu AnyDesk do svého počítače či mobilního telefonu. Tento program slouží pro vzdálenou správu počítačového zařízení.

Dále poškozeného přimějí k tomu, aby jim sdělil číselný kód pro autorizaci vzdáleného přístupu do svého počítače a pod záminkou „dokončení autorizace“ k přihlášení do internetového bankovnictví.

Následně jsou pachateli za pomocí programu AnyDesk prováděny platební operace ve prospěch cizích bankovních účtů či směnáren pro nákup kryptoměn.

V omyl uvedení občané následně tyto transakce autorizují, a tak o své finanční prostředky nenávratně přijdou.

Pozor!!! Pachatelé pro příště mohou použít i jinak nazvané investiční portály a nepatrně pozměnit i způsob spáchání činu, výsledek však bude stejný a poškozených bude dále přibývat.

Policie radí:

Po telefonu nikomu cizímu, kromě ověřených institucí

  • nesdělujte své osobní údaje
  • nezasílejte ofocené osobní doklady
  • nesdělujte tištěné informace z platební karty
  • nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k Vašemu počítači
  • pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví
  • nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy, či jiným způsobem cizí osobě neautorizujte platbu

Policisté apelují na veřejnost!!!  Buďte obezřetní a chraňte své finanční prostředky. Nedůvěřujte nepřiměřeně výhodným nabídkám pro zhodnocení svých peněz.


11. 2. 2021
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem