Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na podvodné asfaltéry! Objevili se v Libereckém kraji.

KRAJ - Jablonečtí kriminalisté nyní řeší několik případů na Jablonecku a Frýdlantsku. 

Již v minulosti se na několika místech České republiky objevila firma, která nabízela asfaltování a která se svým navenek seriózním jednáním dokázala z lidí vymámit nemalé částky za vyasfaltování nějaké plochy, ať už u jejich domu, či firmy. Poté, co inkasovala od lidí peníze, odvedla pouze část nekvalitní práce a dále již byla nekontaktní. 

Ke konci loňského roku a aktuálně i letos se  podvodní asfaltéři objevili v Libereckém kraji.

Skupina falešných asfaltérů má prakticky stále stejný scénář. 

Nejčastěji přijede  automobil k domku či firmě a řidič se zeptá majitele, zda si nechce výhodně vyasfaltovat kus dvora, předzahrádku, cestu a podobně s tím, že zrovna jedou z nedaleké stavby a zbyl jim materiál.  Zpravidla se jedná o vyasfaltování malé plochy 100 - 200 m čtverečních.

Poškození ve většině případů nechají nalákat na důvěryhodné vystupování a především na výhodně nízkou nabídku. Pachatelé  nejprve vyinkasují peníze, poté se vylije na určené místo podřadný nekvalitní asfaltový materiál. Platba probíhá hotově. Poté přemluví majitele, aby si nechal dodělat i zbylou část plochy a peníze si nechají vyplatit buď hotově  nebo na různé fiktivní účty. Po inkasování další platby jsou již nekontaktní a na místo zhotovení se již nedostaví.  

Zpravidla se jedná se o řidiče polské, rumunské nebo slovenské národnosti s nákladními vozidly z Anglie, tj. s řízením vpravo, s anglickými registračními značkami. 

Tito falešní asfaltéři se mohou v některých případech vydávat za zaměstnance společnosti Strabag.

Jablonečtí kriminalisté evidují již několik případů nejen na Jablonecku, ale podvodní asfaltéři se  objevili již i na Liberecku, a to konkrétně na Frýdlantsku.  Kriminalisté zjistili, že se jedná dokonce o organizovanou skupinu v rámci celé Evropy.

Obracíme se proto na občany, aby byli velmi obezřetní a vyhnuli se těmto výhodným nabídkám. Pokud byl již někdo obdobným podvodným jednáním poškozen nebo byl jeho svědkem, či by mohl uvést poznatky k podezřelým osobám či vozidlům,  ať se obrátí na nejbližší policejní služebnu nebo informace předá policistům na bezplatné tísňové lince 158
 

9. 3. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem