Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na odtávání ledu

Jihočeský kraj - Pohyb na ledových plochách může být nebezpečný. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Jihočeská policie v souvislosti s varováním meteorologů připomíná nejen všem příznivcům bruslení, ale také těm, kteří si zkracují chůzí, či dokonce jízdou po zamrzlých plochách svoji cestu, že v následujících dnech poleví tuhé mrazy, začne se oteplovat a tím pádem bude docházet k odtávání ledu na vodních tocích a zamrzlých plochách.
 
I když by teploty nad nulou měly přijít až během následujícího čtvrtka, doplatil na postupné tání už včera starší muž na Vodňansku. Ten se v odpoledních hodinách vydal se svými vnoučaty sáňkovat. Cestou domů se rozhodli přejít zamrzlý rybník na návsi. Došlo však k prolomení ledu a muž se propadl. Děti naštěstí zůstaly na ledě. Proto starší z vnuků běžel pro pomoc. Muže nakonec z vody vytáhla jeho manželka spolu s porybným, který procházel kolem. Silně podchlazeného muže odvezla sanitka do nemocnice.
 
Tento příběh měl šťastný konec, protože muž přežil. Nechybělo však mnoho a mohla celá událost skončit tragicky. Jak tedy zabránit tomu, aby se s námi led prolomil?
 
Vycházejte z prosté logiky. Pokud je několik dní teplo, dochází ke zhoršování pevnosti ledové plochy. Led opusťte vždy, když slyšíte či cítíte tupé praskání. Tloušťku ledu lze odhadnout tak, že se dostanete na místo, kde je dobře vidět struktura ledu. Viditelné malé bublinky v ledu nebo jiné struktury vám pomohou odhadnout, kolik má led centimetrů. Pokud je bublinek do hloubky mnoho a pokud je vrstva souvislá, jsou obavy téměř zbytečné. Vodnaté kaluže či velká vrstva sněhu na ledové ploše značí riziko a je potřeba být velmi opatrní. Nedoporučujeme chodit s dětmi na plochy, o kterých máte pochybnosti. Nejbezpečnějším způsobem zjištění pevnosti ledu je provrtání a následné změření tloušťky ledu.
 
Zde je několik zásad pohybu po zamrzlé vodní ploše:
  • Nebezpečný je led o tloušťce menší než 25 cm a také místa, kde není možnost dovolat se pomoci v případě, že se něco stane.
  • Při pohybu po zamrzlé vodní ploše dbát co největší opatrnosti. Možnost prasknutí ledové krusty je vysoká zejména u ploch s přírodním přítokem a odtokem, kde jsou vyšší teploty v místech průtoku.
  • K náhlému prasknutí ledu v důsledku jeho přetížení může dojít, pokud se lidé pohybují po ledové ploše ve větších skupinkách.
  • Mezi jednotlivými osobami by měla být vzdálenost asi 5 metrů, dobré je vzájemné spojení pomocí lana.
  • Pokud právě nebruslíte, je vhodné rozložit zatížení na co největší plochu, tzn. vybavit se lyžemi či sněžnicemi.
  • Pokud dojde k prolomení ledu, můžete se zachránit použitím osobní záchranné pomůcky, která se využívá v severských státech, tzv. Ice Picks (rýpadlo). Jedná se o krátké kovové hroty s rukojetí (jakoby z běžecké hůlky) přivázané k zápěstí pro případ potřeby. Taková pomůcka vám umožní, ve většině případů, samostatně se vyšplhat z propadlého ledu zpět.
  • Při chůzi čí jízdě po zamrzlé hladině si sebou vezměte pomůcky připevněné na laně, které se po ocitnutí ve vodě udrží na hladině a kterých je možno se na základě jejich vztlaku přidržet, např. prázdné větší PET lahve, balón, nafukovací pomůcky nebo i záchrannou vestu atd.
  • I oblečení je třeba volit s rozvahou. Je vhodné využít oblečení z umělých vláken, tzv. funkční prádlo, polyester, polyamid apod. Při propadnutí totiž nedochází k tak velkému nasáknutí oděvu jako v případě přírodních materiálů (bavlna, vlna, peří apod.)
  • Pokud budete chtít sami někoho vytáhnout z ledové vody, nejdříve uvědomte složky integrovaného záchranného systému (hasiči – linka 150, policie – linka 158, záchranka – linka 155, či linka tísňového volání 112). K okraji propadlého ledu se pak přibližujte s nejvyšší opatrností, především s ohledem na vlastní bezpečnost. Využívejte co největší plochu, tzn. plazení, použití žebříků, desek, klád či plavidel. Svoji bezpečnost zvýšíte upoutáním na lano či jakýmikoliv plovacími pomůckami.
  • Po vytažení tonoucího z vody u něj zajistěte základní životní funkce, případně zahajte resuscitaci a vyčkejte příjezdu záchranné zdravotnické služby. Pokud je tonoucí při vědomí, zbavte jej co nejdříve mokrého oděvu a zabalte jej do suchého.

 

por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz

5. ledna 2011

vytisknout  e-mailem