Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na nabízené zboží

RYCHNOVSKO - Ne vždy musí jít o kvalitní věc 

Před nákupem  prostřednictvím internetu si prověřte solidnost internetových stránek a cenu nabízeného zboží. Jakmile je cena výrazně nižší, než je obvyklá, měli byste se mít na pozoru.
 
Jeden příklad za všechny. V nedávné době si na Rychnovsku chtěla  čtyřicetiletá žena přivydělat prodejem sportovní obuvi jako zprostředkovatelka. Založila si vlastní webovou stránku, kde nabízela boty, které si  objednávala na čínských internetových stránkách. Na těchto stránkách se prodávala sportovní obuv za třetinovou cenu než je cena obvyklá. S čínskou firmou komunikovala v anglickém jazyce, s čímž jí pomáhal její syn. Zboží objednávala nepravidelně, záleželo na konkrétní poptávce. Činnost provozovala necelých pět měsíců a za tu dobu prodala kolem 30 párů bot.
Vzhledem k tomu, že se jednalo o nekvalitní obuv, zákazníci ji často reklamovali. Žena tak musela vracet peníze zpět a vynaložené náklady za poštovné a balné se  téměř vyrovnaly výdělku. Naopak  svým jednáním způsobila zástupcům společností, které vlastní sportovní značky, škodu přesahující 65.000 Kč .
Žena je vyšetřována z trestného činu porušování práv k ochranné známce a jiným označením.V případě prokázání viny může být potrestána odnětím svobody až na dva roky, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Na závěr bychom chtěli upozornit případné zájemce o zprostředkovaný prodej jakéhokoliv zboží, že vlastníci firemních značek si sami kontrolují prodávané výrobky svých značek a případné zneužití si vyčíslují vysokými částkami.

por. Iva Kormošová
2.12.2011, 10:10

vytisknout  e-mailem