Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Pozor na lesní zvěř

ŠUMPERSKO - Během uplynulého víkendu šetřili policisté tři nehody s účastí lesní zvěře. 

Šumperští dopravní policisté šetřili o víkendu hned tři nehody, při kterých došlo ke střetu se zvěří. K první nehodě došlo v sobotu 10. listopadu po třetí hodině odpoledne v úseku mezi obcemi Veleboř a Rohle. Řidiči Škody Yeti tam z pravé strany bezprostředně před vozidlo vběhla srna. O necelé tři hodiny později se obdobný scénář odehrál v úseku mezi obcemi Rájec a Leština. Tentokrát byl na vině zajíc, který po střetu s Octavií vzal nohy na ramena. Dalšímu střetu se zvěří, tentokrát se srncem, se v neděli po 22. hodině již nepodařilo zabránit řidiči vozu Opel projíždějícímu úsekem mezi Úsovem a Policí. Při těchto nehodách se naštěstí žádný z řidičů nezranil. Celková škoda na zúčastněných vozidlech byla předběžně odhadnuta na 70 000 Kč. 

Můžeme střetu se zvěří předejít?

Riziko střetu se zvěří nemůžeme zcela eliminovat. Pokud ale budeme obezřetní a s možným vběhnutím zvěře do vozovky budeme počítat, můžeme snížit závažnost hrozících následků. Je třeba brát vážně upozornění dopravního značení o výskytu zvěře a při průjezdu daným úsekem dbát zvýšené opatrnosti. Zvěř je aktivnější v jarním a podzimním období, hlavně v ranních a večerních hodinách. K rizikovým oblastem, na kterých byste měli jezdit opatrněji, patří hlavně zalesněné části cest a místa v blízkosti polí a řek. V případě, že se nacházíte v rizikovém úseku, v každém případě zpomalte. Pokud zaregistrujete pohyb zvěře, ztlumte světla a zatrubte. Světla dokáží zvířata zaujmout, dokonce až paralyzovat. Proto se můžete dostat do situace, že se srna dívá přímo na vás a neutíká. Pokud zaregistrujete jedno zvíře, mějte na paměti, že jej s velkou pravděpodobností budou následovat další.

Co dělat, když už není možné se překážce vyhnout?

Mnoho řidičů by udělalo následující: strhli by volant, aby se překážce – zvířeti – vyhnuli. Tím ale mohou způsobit mnohem závažnější následky. Buď přejedou do protisměru, kde hrozí střet s dalším účastníkem silničního provozu, nebo naopak sjedou ze silnice do příkopu nebo lesního porostu. Dopravní experti proto raději doporučují prudké zabrzdění a držení volantu v přímém směru. V případě, že už se srážce nevyhnete, nejméně zranění utržíte právě při čelním nárazu.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
12. listopadu 2018

Odkazy do noveho okna

střet se zvěří

střet se zvěří 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem