Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na kybernebezpečí!

KRAJ - Preventivní projekt zaměřený na digitální bezpečnost realizovalo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje v loňském roce. Finanční prostředky na výrobu naučných příruček získalo z programu Ministerstva vnitra ČR v oblasti prevence kriminality. 

Komunikační technologie jsou nezbytnou součástí dnešní doby napříč všemi generacemi. Ty však s sebou nesou i svá rizika. Počty případů trestné činnosti kybernetické kriminality a kriminality páchané na internetu od roku 2011 stále stoupají. V roce 2011 jich bylo v ČR 1502 a v roce 2022 bylo těchto případů již 21289 a v roce 2023 je evidováno 22437 případů. Sofistikovanost kybernetických útoků pokračuje ve vzrůstajícím trendu. V Libereckém kraji řešíme denně 4 - 5 případů kyberkriminality. Pachatelé denně vylákají z lidí tisíce nabo i statisíce korun.  Pachatelé této trestné činnosti modernizují dosavadní techniky a metody, které jsou pro poškozené velmi těžko odhalitelné.

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje realizovalo v loňském 3roce projekt "Pozor na kybernebezpečí!" zaměřený na digitální bezpečnost. Finanční prostředky získalo z programu Ministerstva vnitra ČR v oblasti prevence kriminality pro rok 2023. Využili jsme je k výrobě tematických informačních brožurek s textem a zároveň bločkem k možnému zápisu vlastních poznámek. V brožuře jsou zohledněny obecné problémy kyberkriminality - phishing, vhishing, reverzní inzertní podvody atd.. Nechybějí také rady, kam se obrátit o pomoc nebo kde najít další důležité informace.

Naše brožura napoví, jak se správně chovat v kyberprostoru a jak chránit své osobní údaje. Distribuce těchto kartiček probíhala při přednáškách na danou tematiku.

Přednášky na KŘP Libereckého kraje zajišťuje kromě oddělení tisku a prevence také preventisté či okrskáři na jednotlivých obvodních odděleních. V roce 2023 jich policisté v Libereckém kraji na téma kyberkriminalita zrealizovali celkem 179 a 3 výstupy do Českého rozhlasu k aktuálním hrozbám v online světě. Dále policisté z oddělení tisku a prevence zveřejnili 22 článků s kasuistikou. Během přednáškové činnosti pro základní a střední školy  oslovili celkem 4925  posluchačů, mezi kterými byli i rodiče a pedagogové. 

V této preventivní a osvětové činnosti budou preventisté KŘP Libereckého kraje i nadále pokračovat, neboť je velmi důležitá informovanost občanů. Je potřeba, aby díky této činnosti docházelo k minimalizaci případných škod, neboť za velkou většinou nápadu trestních či přestupkových případů z oblasti kyberkriminality stojí lidská naivita, nezkušenost, důvěřivost, neznalost rizik apod..


15. 2. 2024
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
krajská koordinátorka KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem