Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pozor na krádeže jízdních kol

Příchod jara a pěkného počasí vyláká mnoho cyklistů na své vyjížďky. S rostoucí oblibou cyklistiky, došlo bohužel také k nárůstu krádeží jízdních kol. 

Dle policejních statistik dochází ke krádežím kol na volných prostranstvích, kdy jsou kola nejčastěji volně opřena o zeď, lavičku, nebo sloup veřejného osvětlení. V některých případech si zloději troufnou i na kola umístěná ve stojanech a zajištěná levnějšími lankovými zámky. Zloději však kradou jízdní kola i ze sklepů, garáží nebo balkónů. Vzhledem k tomu, že jsou v dnešní době jízdní kola dražší a je o ně větší zájem, stávají se častěji cílem zlodějů i organizovaných skupin. Nejčastější krádeže kol jsou zaznamenávány v období jara a letní sezóny a to v kteroukoliv denní nebo noční hodinu.

Krádeže jízdních kol na území hl. m. Prahy v letech 2010 - 2018:

rok

2010

2011

2012

2013

2014

počet

1158

1538

1617

2195

2191

rok

2015

2016

2017

2018

počet

1435

1387

1128

1161

Jak je patrné ze statistiky, počet odcizených jízdních kol od roku 2010 prošel výrazným vzestupem v letech 2013 a 2014. V posledních letech došlo k snížení počtu případů, který byl v loňském roce podobný jako v roce 2010. Zde je ukázky tří případů z letošního roku:   

  • V polovině ledna řešili policisté případ odcizení jízdního kola a koloběžky na sídlišti v Praze 5. Zloděj si v tomto případě vyhlédl jízdní kolo na balkoně ve druhém patře. V průběhu noci na balkon vylezl a nezajištěné jízdní kolo a koloběžku následně po laně spustil dolů. Majiteli touto krádeží způsobil škodu 8.000,- Kč.
  • Bohužel mnoho majitelů usnadňuje práci pachatelům a svá kola nechávají na různých místech nezamčená a nezajištěná. Neopatrností, přišel v polovině února o své kolo mladík na Praze 6. Jen na pouhé tři minuty nechal neuzamčené kolo opřené u vchodových dveří prodejny. Pohotový zloděj způsobil krádeží kola škodu 29.000,- Kč.  
  • Přízemní kolárna bytového domu v Praze 7 upoutala pozornost neznámého zloděje. Ten na konci února poškodil zámek dveří do kolárny, ze které následně odcizil dvě treková jízdní kola. Krádeží způsobil majitelům škodu 60.000,- Kč

Jak ochránit kolo před odcizením?

  • Na ulici se snažte své kolo připoutat k pevnému bodu (zábradlí, ukotvený stojan) za použití bezpečnostního zámku (nejlépe přední kolo a rám ke stojanu + zadní kolo a rám ke stojanu). Pokud je vás více cyklistů, pohlídejte si kola navzájem. Pokud však odcházíte na delší dobu, cyklisté často odmontují před odchodem z kola sedlo nebo přední kolo. Absence této podstatné části kola tak brání krádeži, při které chce pachatel s odcizeným kolem z místa odjet. Mnoho zlodějů tak toto opatření od krádeže odradí.
  • Ve společných prostorách domu, sklepích, garážích zajistěte uzamykání vstupních dveří společných prostor, zajistěte okna i samotná kola. Lze si opatřit společný bezpečnostní stojan. I zde můžete minimalizovat možnost krádeže tím, že si odmontujete přední kolo a uložíte si ho doma. Pokud ukládáte své kolo na balkon, dbejte taktéž na zajištění svého kola např. připoutáním k zábradlí balkonu.
  • V případě odcizení jízdního kola mějte poznamenané výrobní číslo jízdního kola, jeho barvu a další odlišnosti a specifické znaky vašeho kola, podle kterých byste mohli své kolo identifikovat. Doporučujeme zhotovit si fotografie. Krádež kola neprodleně oznamte na služebnu Policie ČR nebo linku 158.
  •  Problematice zabezpečení jízdních kol se věnují pražští policisté v rámci svého „Preventivního cyklotýmu“. V letních měsících je můžete potkat na oblíbených cyklostezkách s preventivním stánkem i na kolech, viz TZ https://www.policie.cz/clanek/preventivni-cyklotym-96997.aspx

por. Bc. Ladislav Beránek – 25. 2. 2019

vytisknout  e-mailem