Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na kapsáře!

Jihočeský kraj - Vánoční nákupy jsou v plném proudu a mezi nakupujícími často bývají i zloději. 

Advent je každoročně oblíbeným obdobím pro obchodníky a jejich zákazníky, ale nejen to, na své si přijdou i zloději. Obchody plné zákazníků s naditými peněženkami, zaplněná parkoviště a opuštěná auta plná dárků – to je pro zloděje učiněný ráj. Většina zákazníků se bohužel mnohdy příliš opatrně nechová. Stále jsou v obchodech vidět opuštěné nákupní košíky, ve kterých vedle zboží leží také kabelka. Na parkovištích je stále hodně aut, která mají na sedadlech cenné věci, kabelky či tašky s nákupem. A to nás policisty velmi trápí.

Kapsáři kradou bleskově a nepozorovaně, okradený se o chybějících věcech často dozví až na jiném místě. Zloději často pracují ve skupinách a krádež mají dobře nacvičenou a připravenou. Stačí pár vteřin a cennosti mizí v jejich bundách či batozích.

Policisté se na tuto problematiku zaměřují, proto je můžete potkat v obchodních centrech, na parkovištích a na místech, kde se vyskytuje větší množství lidí.

Ve vlastním zájmu dodržujte pravidla bezpečného chování. Připomínáme některá základní:

- Věnujte pozornost svému okolí a snažte se vyhnout skupinám většího počtu lidí.

- Svá zavazadla a příruční tašky si pečlivě hlídejte a nespouštějte je z očí. Tašky nebo batohy, ve kterých máte peníze nebo jiné cennosti nenoste na zádech, kam nevidíte. Doporučujeme mít ruku na zipu kabelky či tašky.

- Osobní doklady a platební kartu nenoste v peněžence a uložte je na jiné místo.

- Nemějte u sebe velkou finanční hotovost, snažte se využít bezhotovostního platebního styku. Pokud si nepamatujete PIN kód ke své platební kartě, mějte ho vždy odděleně od samotné platební karty.

- Nikdy nenechávejte peněženku a doklady na vrchu kabelky či nákupní tašky. V obchodech  nikdy nenechávejte tašku či kabelku v prostoru nákupního vozíku a už vůbec ne v sedáku pro dítě. Nosíte-li peníze, platební kartu a další cennosti mimo tašku nebo zavazadlo, uložte je do vnitřních kapes oblečení, nikoli do zadních kapes u kalhot, což bývá většinou nešvarem mužů.

- Buďte ostražití v prostředcích městské hromadné přepravy, kde je neustále velká spousta cestujících. Kapsáři zde „pracují“ buď samostatně, nebo ve skupinách, což je pro ně bezpečnější. Vyvolají zmatek, natlačí se ke své budoucí oběti, někdo z nich ukradne peněženku, předá ji dalšímu, který ji schová. Skupina se tváří, jako by k sobě nepatřila, ale vystupují většinou společně.

- Při delším cestování vlakem či autobusem platí stejná pravidla. Svá zavazadla musíte mít i zde neustále pod kontrolou - spát se rozhodně nevyplácí. Doporučujeme vyhýbat se lidem, kteří jsou viditelně pod vlivem alkoholu, drog nebo jsou agresivní.

- Při výběru finanční hotovosti z peněžního bankomatu je třeba dbát zvýšené opatrnosti a nedopustit, aby vás při zadávání PIN kódu někdo rušil či sledoval. Všímejte si nestandardně fungujících a vypadajících bankomatů. V případě takového zjištění informujte Policii České republiky.                                                                    

Co dělat při okradení?

Při odcizení peněženky, dokladů, platební karty je nutné neprodleně vše nahlásit na Policii České republiky, nejlépe v místě, kde došlo k odcizení nebo na linku 158. Je třeba zachovat pokud možno klid, uvést vaše jméno, telefonní číslo, vaši přesnou adresu a popsat událost. Policii bude zajímat co nejvíce důležitých údajů o události a pachateli - jeho popis: pohlaví, věk, výška, účes, obličej, chůze, fyzické zvláštnosti, oblečení, způsob řeči. Policie s vámi následně sepíše na služebně protokol. Váš popis uvedený v protokolu je důležitý pro konečné zadržení a usvědčení pachatelů těchto krádeží.

Při odcizení platební karty je nutné provést okamžitě její blokaci u peněžního ústavu, který ji vydal. Pokud zloděj odcizil mobilní telefon, je nutné kontaktovat příslušného operátora a nechat zablokovat SIM kartu.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

26. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem