Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pozor na kapsáře

Informační projekt Obezřetnost se vyplatí 

      V měsíci prosinci 2011  policisté formou preventivně informační kampaně s názvem „Obezřetnost se vyplatí“ se zaměřují na prevenci před  kapesními krádežemi. Policisté i zástupci níže uvedených společností chtějí upozornit nakupující v obchodních centrech, aby si při nákupech dávali pozor na své osobní věci.

     Kampaň probíhhá ve všech hypermarketech a supermarketech Albert společnosti AHOLD Czech Republic, a. s. i zároveň v některých vybraných obchodech společnosti TESCO a.s..  Kampaň „Obezřetnost se vyplatí“ se koná v tomto období z důvodu blížících se svátků, kdy se v těchto obchodních řetězcích pohybuje větší počet nakupujících.

 V rámci kampaně „Obezřetnost se vyplatí“ jsou lidé informováni prostřednictvím:

  • plakátů  a letáků s motivy nejčastějších útoků kapsářů: kapsa u kalhot, kapsa u obleku, kabelka a batoh 
  • radiového spotu (in-store radio) v délce 20 s.
 
       Do konce roku 2011 už nezbývá mnoho dnů a čekají nás vánoční a novoroční svátky. Nastává doba, kdy se vypravujeme do obchodů s většími finančními částkami s cílem vybrat a zakoupit různé dárky pro své blízké nebo pořídit potraviny. Mnozí podlehnou nákupům a v přeplněných dopravních prostředcích, obchodech a na ulicích nevěnují patřičnou pozornost svým taškám, batohům a kabelkám včetně jejich obsahu.
 
      V posledních letech jsou na policii hlášeny hlavně krádeže peněženek s větším finančním obnosem, ale majitelé oznamují i krádeže osobních dokladů - občanský a řidičský průkaz, cestovní pas, doklady od vozidel, platebních karet peněžních ústavů a mobilních telefonů. Drobné kapesní krádeže občané většinou neoznamují. Kapsáři odcizují věci, které mohou užívat nebo prodat v bazarech či zástavárnách.
     Pokud už někdo z občanů se stal obětí kapsářů, má už zkušenosti, jaké cesty jej čekají při ztrátě dokladů po různých úřadech a peněžních ústavech. Při ztrátě mobilního telefonu samozřejmě přijdou i o kontakty a telefonní čísla svých známých.
 
     Mnohdy okradení lidé krádež nezjistí okamžitě a policie při vyšetřování obtížně zjišťuje místo činu a odhalení pachatele. Činnost osob páchající tuto trestnou činnost je převážně na vysoce profesionální úrovni a poškození, mnohdy až po příchodu domů nebo při dalších nákupech zjistí, že jejich taška je lehčí o peněženku  - někdy i několik tisíc korun.
     Zaznamenáváme případy, kdy v nákupních centrech přijdou kupující o peněženky z tašky zavěšené nebo odložené v nákupním vozíku v době, kdy vybírají zboží.
  
Uvádíme několik rad, jak se chovat, abyste se nestali další obětí kapsářů:
  •  zvýšenou pozornost věnujte kabelkám zavěšeným přes rameno, kabelka by měla  být zapnutá a těsně u těla případně pod paží
  • nenechávejte peněženku či jiné důležité doklady navrchu tašek nebo kabelek
  • doklady a peníze oddělujte zvlášť
  • finanční prostředky nenoste pohromadě, doporučujeme rozmístit na několika  místech
  • peněženku či doklady neumisťujte v zadní kapse u kalhot
  • peníze a kreditní karty ukládejte do vnitřních kapes obleku
  • nenoste peníze, doklady či jiné cennosti v batohu na zádech, kam nevidíte
  • v restauracích a barech nenechávejte svá kabelky - zavazadla bez kontroly
  • jestliže jste majitelem kreditní karty noste své identifikační číslo - PIN zásadně odděleně a v případě její krádeže okamžitě volejte pobočku peněžního ústavu, ztrátu  oznamte a kartu zablokujte.
 Příklady z praxe kapsářů:
   Především sehraný tým, který vytvoří zmatek, tlačenici za účelem odpoutání pozornosti a odcizená věc během několika sekund proputuje přes několik zlodějů o desítky metrů dál a rychle zmizí.  Takto využívají prostředky hromadné dopravy i na zastávkách při nastupování vytvoří umělou překážku a hledají oběť.
   Pracují organizovaně a mají dostatek času si svou oběť vyhlédnout a čekají na správný okamžik  a nastává jejich příležitost.    
  Evidujeme i případy, kdy do těchto krádeží jsou zapojovány děti do věku 15 let i svými rodiči.
  
Někteří nosí dlouhé šály, dlouhé kabáty, svršky přes ruce a kryjí odcizenou věc. Zlodějíčci musí mít stále „teplé ruce“ a mívají často ruce v kapsách, ale mohou mít i prostřižené kapsy v bundě. Vyjímkou nejsou případy, kdy v nepřehledných situacích pachatelé ostrým nožem nebo žiletkou proříznou vaši tašku a prohledají.
     
     Kapsářům nahrává nejen šikovnost, ale také fakt, že si občané nedávají pozor na věci, které mají při sobě a zlodějíčci využívají chvilkové nepozornosti.
   Ochrana osobního majetku je věcí každého z Vás, pokud chcete udělat radost na vánoční svátky svým blízkým a ne zlodějům, dodržujte uvedené rady Policie ČR.

 

 

nprap. Ladmanová Dana

20.12. 2011

 

vytisknout  e-mailem