Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na investice do kryptoměny!

KRAJ - Lidé se domnívají, že dobře investují své peníze, které se jim zhodnocují, jejich peníze jsou však již v rukou podvodníků. 

Pachatelé na internetové portály a sociální síě umisťují reklamy, kterými občany lákají na velmi výhodné zhodnocení vkladů za pomocí podvodných investičních portálů  do světových měn včetně bitcoinů.

Bitcoin s rostoucí hodnotou přitahuje i stále více podvodníků. Ti zneužívají mnohdy nedostatečně informované uživatele, kteří v investici do kryptoměn vidí možnost rychlého zisku.

Na stránku podvodníků se uživatel dostane hned, jak na reklamu klikne. Uživatel se zde zpravidla dočte částečně zavádějící informace o investicích do bitcoinu. Bohužel neznalý investor jen stěží odhalí, že se jedná o dezinformace. Pro zvýšení důvěryhodnosti používají stránky fingované fotografie z médií či fiktivních rozhovorů osobností.

Útočníci slibují několikanásobné zhodnocení vkladů během krátké doby.

Pokud uživatel projeví zájem a klikne, je vyzván k registraci a vyplnění jména, e-mailu a telefonního čísla. Pokud údaje zadá, dojde k vytvoření účtu. Nyní může uživatel – oběť vložit prostředky k první investici zpravidla v hodnotě 250 až 50 000 eur. 

Pokud vloží požadovaných 250 euro, tak jej obchodní manažeři začnou nutit do větších investic. Na účtu jim klidně zfalšují údaje, takže budou zdánlivě v plusu. Aniž to klient tuší, všechno je pouze pečlivě propracované divadelní představení s jediným cílem – přesvědčit investora, že se jeho vklad opravdu vyplatil a měl by ho proto navýšit. Problém ale nastává ve chvíli, kdy požádají o výběr peněz. Broker si začne vymýšlet všelijaké obstrukce a poplatky, které je potřeba uhradit. Takže z obchodníků vysává jen další peníze, ale nikdy jim nic nevrátí.

Uživatelům slíbí, že jim část jejich vydělaných peněz opravdu pošlou zpátky. Vzhledem k tomu, že žádná z investic není reálná a podvodníci tedy nemají co poslat, přicházejí tedy s jiným řešením. Připojí se k jeho počítači, na pár sekund mu odpojí monitor, takže nevidí, co s počítačem dělají. Během těchto několika sekund nainstalují do Google Chromu rozšíření, pomocí kterého změní zdrojový kód stránky jeho bankovnictví a účtu u společnosti tak, aby to vypadalo, že mu skutečně nějaké peníze přišly.

Dalším varovným signálem je to, že broker po svých klientech vyžaduje instalaci programy AnyDesk nebo TeamViewer, pomocí kterých mohou manažeři dálkově ovládat  počítač uživatele. Zkušení matadoři chtěli začínajícím investorům názorně ukázat, jak vlastně celý proces vypadá, jak se správně investuje a na co přesně mají kliknout, aby výhodně zúročili vložené peníze, přičemž komunikovali právě přes překladač společnosti Google. Takové praktiky jsou typické spíše pro podvodníky, ale rozhodně ne pro brokerské společnosti.

Útočníci tak získají nejen osobní údaje důvěřivců, ale také peníze. Získat zmíněnou úvodní investici zpět je prakticky nemožné. Útočníci často sídlí v jiném státě a komunikují v jiném jazyce.

Lidé jsou po předchozím vyplnění osobních údajů do předloženého formuláře těmito pachateli telefonicky osloveni a po psychickém nátlaku jsou přinuceni k instalaci programu AnyDesk do svého počítače či mobilního telefonu. Tento program slouží pro vzdálenou správu počítačového zařízení. Dále je poškozený telefonicky instruován, aby sdělil číselný kód pro autorizaci vzdáleného přístupu do jeho počítače a dále je pod záminkou „dokončení autorizace“ přiměn k přihlášení se do svého internetového bankovnictví. Následně jsou podvodníky za pomocí programu AnyDesk prováděny platební operace ve prospěch cizích bankovních účtů, či směnáren pro nákup kryptoměn. V omyl uvedení občané, následně tyto transakce autorizují, a tak o své finanční prostředky nenávratně přijdou.

žena u PC.jpg
Preventivní rady:

Nikomu cizímu kromě ověřených institucí po telefonu:

• nesdělujte své osobní údaje

• nezasílejte ofocené osobní doklady

• nesdělujte mu tištěné informace z platební karty

• nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k Vašemu počítači

• pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví

• nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy, či jiným způsobem cizí osobě neautorizujte platbu

Pokud se Vám již něco podobného stalo, 
 

Pokud se vám již skutečně něco podobného stalo nebo stane, věc bezprostředně oznamte na Policie ČR prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo na kterékoliv policejní služebně a informujete svůj bankovní ústav. 


28. 6. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem