Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na "generály"!

KRÁLOVÉHRADECKO - Žena se nechala obalamutit a přišla o sta tisíce. 

Hradečtí kriminalisté od včerejšího dne 29.11. řeší případ podvodu přes internet, který na Policii ČR oznámila žena z Hradecka.
Do výpovědi uvedla, že se v srpnu letošního roku na sociální síti seznámila s generálem americké armády, který je v současné době na misi v Afgánistánu. Po nějaké době vzájemné komunikace jí generál slíbil, že se po návratu z mise usadí v České republice a požádal ji, zda by si mohl u ní schovat trezor s několika set dolary. Poté, co mu to přislíbila, začaly jí chodit od doručovací firmy vyzývací e-maily k úhradě různých částek souvisejících s přepravou a pojištěním trezoru. Postupně zaplatila téměř 25 tisíc Euro. Trezor však stále nepřicházel, a tak se rozhodla vyzvednout si ho  osobně v Bruselu. Tam se setkala s nějakým člověkem, který jí trezor ukázal, ale byl moc těžký, tak si od něho vzala pouze klíč, a když jí muž příslibil, že jí ho během tří dnů doveze, trezor tam nechala Samozřejmě se trezoru nedočkala. Po pohrůžce, že celou věc oznámí na policii, komunikace s údajnou firmou úplně ustala.
Za nějaký čas však ženě generál opět napsal, že do 14 dní přiletí do ČR. Bohužel se jeho přílet ale zkomplikoval, protože utrpěl střelné poranění. Požádal ženu o zaslání peněz na léčbu a letenku a ta opět peníze poslala, tentokrát 3200 Euro. Ani následující informace ženu nepotěšily. Generál  měl být zajat a potřeboval další peníze na vykoupení. To už ženě konečně došla trpělivost. Poslala dotaz na americkou ambasádu, kde jí sice potvrdili, že generál s uvedeným jménem existuje, ale od roku 2008 si užívá zaslouženého důchodu.
Téměř 60letá žena přišla v přepočtu celkem o 760 tisíc korun.

Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podvodu ve čtvrtém odstavci, za který hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

Policisté varují:  Při komunikuaci na sociálních sítích s neznámými lidmi buďte obezřetní  a  v případě žádosti o peníze, ať se jedná o jakoukoliv čásktu, nic  neposílejte.

Podobný případ zde.

por. Iva Kormošová
30.11.2016, 14.00

vytisknout  e-mailem