Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na falešné vnuky!

ČESKÁ LÍPA - Řádí na Liberecku i Českolipsku. 

     Policisté na Českolipsku přijali v závěru minulého týdne trestní oznámení, které upozorňuje na pokus podvodu na starší ženě žijící ve Stráži pod Ralskem. V čase od 10. do 13. ledna se několikrát telefonicky ohlásil neznámý muž 76 leté ženě a vydával se za jejího vnuka. Volající požadoval po své "babičce" finanční hotovost 90 000 korun na údajnou koupi motorového vozidla. Peníze by prý vyzvedl jeho kamarád.

     Ženu naštěstí  navštěvuje její rodina a tak se svým blízkým o podivných telefonátech zmínila. Příbuzní následně případ oznámili policii. Poškozenou seniorku totiž vnuk navštěvuje také a proto bylo již od počátku zřejmé, že jde o podvod. Když falešný vnuk kontaktoval seniorku naposledy, sdělila mu, že o něm řekla policii. To podvodníka polekalo natolik, že už se znovu neozval. Policie po jeho totožnosti nyní intenzivně pátrá.

     Dva podobné případy zaznamenali minulý týden také policisté na Liberecku. Zde se neznámý muž vydával za vnuka hned dvou seniorek, po jedné požadoval zapůjčit částku 30 000 korun a po druhé dokonce 80 000 korun. Naštěstí stejně jako na Českolipsku mu ženy neuvěřily a žádné peníze mu nedaly.

     Policisté přesto varují touto cestou seniory, aby se před podobnými podvodníky měli na pozoru a jejich žádosti o peníze ignorovali. Senioři by rozhodně neměli svěřovat peníze cizím osobám a neměli by ani neznámé osoby vpouštět do svých domovů. Také by měli zbystřit svou pozornost ve chvíli, kdy se  cizí hlas v telefonu ohlásí jako jejich vnuk a bude požadovat  zapůjčení několik desítek tisíc korun.

 

por. Bc. Ivana Baláková
19. 1. 2011

 

vytisknout  e-mailem