Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na falešné, rusky mluvící bankéře!

Českokrumlovsko – Podvodníci zaměřující se na Ukrajince a Rusy, kteří žijí v České republice. 

I českokrumlovští policisté zaznamenali nový typ podvodu přes internet. Po falešných bankéřích zabývajících se investicemi do kryptoměn, ale i kupujících co naopak vylákají z prodávajících velké částky na poplatcích, po falešných synech a vnucích v tísni a po falešných lékařích, lékařkách, generálech, veteránech a podobně, kteří lákají peníze od zamilovaných žen, ale i mužů, se objevují falešní rusky mluvící bankéři. Pachatelé si tipují osoby, které mají křestní jméno ruské, ukrajinské či jiné národnosti bývalých sovětských republik. Hovor je vždy veden v ruském jazyce.

Na českokrumlovské policisty se v závěru minulého týdne obrátila osmatřicetiletá cizinka, které volal neznámý rusky hovořící muž, jenž se představil jako pracovník jedné z českých bank. Domnělý bankéř jí s naléhavostí sdělil, že na jejím bankovním účtu se někdo pokouší o neoprávněné výběry. Přesvědčil jí, aby převedla své peníze na bezpečnostní účet, k čemuž je potřeba odsouhlasit vzdálený přístup do jejího mobilního telefonu či počítače. To následně poškozená odsouhlasila a poskytla volajícímu svůj bezpečnostní kód do bankovní aplikace. Poté měl pachatel neomezený přístup k jejímu bankovnímu účtu, z kterého odčerpal desítky tisíc korun.

Policisté opět nabádají všechny občany k obezřetnosti. Než začnete vypisovat formuláře, kde jsou požadovány osobní a citlivé údaje, a které vám někdo neznámý poslal přes internet, zamyslete se a zkuste si představit, jestli byste tak jednali i v reálu, jestli byste někomu na ulici sdělovali svá osobní data, jestli byste cizímu člověku dali kopii své občanky, zdali byste mu poskytli údaje a hesla ke svému účtu a k platební kartě. Je to stejné, jako když dáte na ulici cizímu člověku do ruky platební kartu s PINem a potom se divíte, že si z vašeho účtu vzal peníze.. Proč se v kyberprostoru chováte tak lehkovážně?

Zamyslete se, prosím!

Děkuji.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

31. ledna 2022

Odkazy do noveho okna

3 smishing

3 smishing 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem