Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na facebookové reklamy

Strakonice – Žena přišla téměř o 50 000 korun. 

Pozor na facobookové reklamy s nabídkou investování do kryptoměn. Pachatelé zneužívají ve svých inzerátech známých společností, stejně jako tomu bylo u tohoto případu – inzerát od společnosti ČEZ. Žena z Vodňanska před půl rokem reagovala ze svého telefonního čísla na inzerát zveřejněný na facebooku. Obratem se jí telefonicky ozval údajný pracovník společnosti, podal jí vyčerpávající informace ohledně investic a zmanipuloval jí natolik, že žena na jeho doporučení vložila do systému své telefonní číslo a odeslala ke zhodnocení ze svého bankovního účtu částku 10 000 korun s tím, že bude následně kontaktována.

Po několika měsících se ženě oval muž s informací, že má na kryptooúčtu výdělek ve výši přes tři sta tisíc korun a zda má o peníze zájem. Žena souhlasila s převodem peněz na její účet. Po dalších telefonních hovorech vložila do systému osobní údaje (kopii OP, platební karty..). Postupně ale zjistila, že k jejímu telefonu má tento člověk přístup. A nejen tam, ale také k jejímu bankovnímu účtu, ze kterého jí bez jejího vědomí odčerpal necelých 50 000 korun.

Ani tento případ není ojedinělý. Podvodníci zveřejňují na sociálních sítích podvodná reklamní videa, ve kterých zneužívají známé prosperující společnosti, ale také známé osobnosti (herce, sportovce......) a lákají na výhodné investice. Pozor na tyto reklamy slibující rychlé zbohatnutí zveřejněné především na sociálních sítích (facebook, instagram….). Rozhodně nevěřte lidem, které neznáte, a to i přesto, že se představí jménem a vydávají se za zaměstnance společností, budí dojem, že problematiku znají, jsou přesvědčiví, ochotní, milí. Nevkládejte na jejich doporučení do žádných systémů na internetu své osobní údaje, přístupová hesla k internetovému bankovnictví a podobně. Raději si sjednejte osobní schůzku s makléřem a buďte opatrní. Jen tak ochráníte své finance.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz
14. února 2024

vytisknout  e-mailem