Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na "americké vojáky"

TRUTNOVSKO - Neposílejte nikomu své úspory! 

Trutnovští policisté minulý týden sepsali dvě téměř totožná oznámení týkající se podvodného vylákání finanční hotovosti pod legendou „amerického vojáka“. Dvě ženy podvodným jednáním přišly o téměř 200 tisíc korun. Obě se s podvodníky seznámily přes sociální sítě, když přijaly žádost o přátelství.  

V prvním případě poškozená uvěřila smyšlenému příběhu „vojenského lékaře“, který je na misi v Afganistánu a potřebuje do České republiky zaslat balík se svými osobními věcmi, jelikož se zde chce po ukončení mise usadit. Podvodník ženě dále uvedl, že se nachází ve válečné zóně a nemá přístup ke svému bankovnímu účtu. Částku téměř 57 tisíc korun mu žena zaslala jako pomoc na odeslání balíku do naší země. Když požadoval dalších 16 750 EUR, obrátila se na policisty.

O tři dny později „důstojník z Afganistánu“ vylákal od ženy částku přesahující 130 tisíc korun opět pod podobnou záminkou navíc s tím, že „zahrál na city“. Důvěřivé ženě namluvil, že se má přemístit do Kandaháru a má strach o svůj život. Podvedená zaslala peníze jako pomoc na zaslání balíku do Čech, a když jí přišlo mailem upozornění na zaplacení pokuty 25 000 EUR (636 tisíc korun), věc oznámila na policejní služebně.

Policie tak nejen na základě tohoto případu vyzývá veřejnost všeho věku, aby při komunikaci na internetu byla vždy opatrná. Pro podvodníky není žádný problém vytvořit si falešný profil s falešnými fotografiemi a dalšími údaji. Důvěřivci si pak myslí, že na internetu našli nového kamaráda či blízkého přítele, ve skutečnosti uvěřili „podvodníkovi“, který z nich je pod nejrůznějšími legendami schopen “vylákat“ cenné osobní údaje a připravit je o nemalé peníze. Mimochodem, jedna z fint úspěšného podvodníka je ta, že dotyčný na podvodníka vůbec nevypadá a působí naopak jako ten nejslušnější, seriózní a hodný člověk.

Mezi základní pravidla, jak se podobným podvodníkům vyhnout patří to, že na sociálních sítích si mezi přátele přidáváme vždy jen lidi, které známe z reálného života a při debatách zde pak neřešíme příliš osobní věci ani finance.

Podobný případ: zde

por. Pižlová Šárka, DiS.
28. 6. 2021, 13:30

vytisknout  e-mailem