Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

"Poznej práci policisty"

KOLÍN - Policisté připravili pro studenty zážitkový den. 

Co všechno obnáší a jaká je každodenní práce policistů si mohli zblízka zažít, ale i vyzkoušet, studenti čtvrtých ročníků středních škol na Kolínsku, kteří se letos zapojili do projektu Středočeské policie „Přes bariéry s policií“ (více o projektu zde: https://www.policie.cz/clanek/projekt-pres-bariery-s-policii-realizujeme-jiz-tretim-rokem.aspx).

Poděkováním jim bylo pozvání na Územní odbor v Kolíně, kde pro ně policisté, v čele s ředitelem plukovníkem Miroslavem Breburdou, připravili „zážitkový den“ – den s policisty.

Všem pozvaným studentům bylo umožněno nahlédnout na pracoviště, která možná znají pouze z televizních seriálů. Jedním z takových specializovaných pracovišť byla kriminalistická technika, které zjišťuje a zajišťuje stopy na místě trestného činu (daktyloskopické, mechanoskopické, trasologické, apod.), pořizuje dokumentaci, jak fotografickou, tak i na videozáznam a rovněž dokumentuje osoby podezřelé z protiprávního jednání. Někteří ze studentů si „roli“ podezřelého či pachatele vyzkoušelo při pořizování fotodokumentace osoby, či snímání otisků prstů. Sami kriminalisté jim poodhalili, jakým způsobem pracují na místě činu, jak a čím zajišťují zanechané stopy a jakým způsobem se následně vyhodnocují.

Studenti se seznámili nejen s prací kriminalistů, ale i uniformované, neboli pořádkové policie. Měli možnost vidět, jakým způsobem probíhá kontrola vozidla, co je od řidičů vyžadováno, ale i jaké možnosti mají policisté v případě, pokud řidič na zastavení nereaguje a snaží se ujet před policejní kontrolou – v praxi tak mohli vidět použití zastavovacího pásu.

Policie ČR je ozbrojenou složkou a k výkonu jejich povolání patří i služební zbraň, kterou musí nosit v rámci služby stále při sobě a v jejímž používání jsou pravidelně školeni. Rovněž i to si mohli studenti vyzkoušet – střelbu na cíl. 

Za celý den tak mohli studenti načerpat spoustu zajímavých informací o práci u Policie České republiky. A pokud některé z nich práce největší bezpečnostní složky v České republice zaujala, jsou pro každého zájemce, který splní požadovaná kritéria, dveře otevřené.

Zajímala by vás práce u středočeské policie? Kontaktujte nás na e-mailu: nabor.stredocesi@pcr.cz 
Více zjistíte i na webových stránkách.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
20. dubna 2022

vytisknout  e-mailem