Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Poznáte lupiče „komiky“?

Zjevně pečlivě připravovaná loupež skončila pro pachatele fiaskem. I tak jim ale hrozí až deset let vězení. 

Celá událost se odehrála devatenáctého února v jednom z obchodů v ulici Malá Štupartská, který funguje i jako směnárna. Do toho přišli přibližně v půl sedmé večer dva mladíci, jejichž tváře halily kukly. Ti byli ozbrojeni nožem a krátkou střelnou zbraní.

Na záběrech bezpečnostních kamer je vidět, že lapkové jsou hned po příchodu poměrně zaskočeni tím, že za pokladnou není žádný personál. Prostě v té veřejné části provozovny nebyl ani živáček. Nicméně i tak mladíci na celé kolo křičeli „prachy, prachy, prachy!“.

Odezvy se jim dostalo až ze skladu, který je v zadní části provozovny. Odtud do prodejních prostor vykoukla prodavačka, která, zjevně zaskočena situací, začala liknavým hláskem lupičům odpovídat „tady nikdo není, tady nikdo není…“.

Hledaní mladíci se snažili ženu přimět, aby přišla k pokladně a vydala jim finanční hotovost. Toho ale nedocílili a tak po několika desítkách vteřin provozovnu opustili s nepořízenou. Byť hledaní loupeží nezískali žádné finance, i tak jsou podezřelí z trestného činu loupež, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Případ prošetřují kriminalisté prvního oddělení prvního policejního obvodu. Těm se podařilo zajistit záběry, na kterých jsou lupiči zachyceni několik desítek minut před loupeží, kterak brouzdají centrem metropole. V tu chvíli ještě neměli maskované tváře a oděni byli v jejich běžném civilním oblečení.

Další prošetřování navíc ukázalo, že hledaní lupiči měli loupež téměř do posledního naplánovanou. V batohu a cestovní tašce si totiž přinesli k obchodu oblečení, do kterého se těsně před loupeží převlékli. To vše zřejmě proto, aby zahladili stopy.

S ohledem na zjištěné skutečnosti disponují kriminalisté dostatkem indicií k osobám pachatelů, respektive k prokázání jejich protiprávního jednání. Nicméně ani tak se jim mladíky nepodařilo doposud ztotožnit.

Proto se nyní obracíme s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud lupiče poznáváte, znáte jejich totožnost, místo jejich pobytu, či pohybu, předejte tyto informace kriminalistům prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 16. 3. 2017

vytisknout  e-mailem