Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Požár v bytě panelového domu vznikl od zapálené vonné svíčky

ČESKOLIPSKO - Policisté nyní prověřují, do jaké míry je na vině majitelka bytu. 

V sobotu 9. února kolem půl sedmé ráno vypukl v bytě panelového domu v ulici Antonína Sovy v České Lípě požár, u kterého museli zasahovat nejen příslušníci Hasičského záchranného sboru, ale také Zdravotnická záchranná služba. Vzhledem k jeho rozsahu bylo nutné provést evakuaci celkem deseti obyvatel domu, přičemž čtyři z nich převezli zdravotníci do českolipské nemocnice, protože se nadýchali  kouře.

Policisté, kteří na místě rovněž pomáhali s evakuací lidí, později zjistili, že požár vznikl v bytě jedné majitelky od zapálené vonné svíčky. Žena uvedla, že  ji  zapálila v ložnici a potom od ní  odešla do kuchyně uvařit si  čaj. Když se po blíže nezjištěné době  vrátila do ložnice zpátky, uviděla celou místnost v plamenech.

Hasičský záchranný sbor přivolal někdo z nájemníků domu. Při nebezpečně vyhlížejícím požárubyt majitelky po požáru 1byt majitelky po požáru 1 uprostřed panelového domu se oheň naštěstí nerozšířil do sousedství a ani se při něm nikdo nezranil. Pokud by ovšem následky požáru byly závažnější, hrozilo by majitelce za její nedbalé zacházení s hořící svíčkou trestní stíhání pro obecné ohrožení z nedbalosti. Jestliže by například v sobotu někdo utrpěl v důsledku zmíněného požáru těžkou újmu na zdraví, mohl by za to soud poslat ženu až na pět let do vězení. Stejný trest by jí hrozil i tehdy, kdyby požár způsobil škodu na cizím majetku za nejméně 500 000 korun.

V této souvislosti apelujeme na všechny milovníky pálení vonných svíček a příznivce jiných svíčkových rituálů, aby od zapálené svíčky nikdy nikam neodcházeli a neponechávali ji hořet bez kontroly. Hrozí tu totiž reálné nebezpečí, že se romantické chvíle při svíčkách promění v tragédii nedomyslitelných následků.

13. 2. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

byt majitelky po požáru 1

byt majitelky po požáru 1 

Detailní náhled

byt majitelky po požáru 2

byt majitelky po požáru 2 

Detailní náhled

byt majitelky po požáru 3

byt majitelky po požáru 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem