Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

2. AKTUALIZACE - Požár v Alzheimercentru v Roztokách si vyžádal dvě oběti

KRAJ - Krajští kriminalisté řeší okolnosti požáru, k němuž došlo ve středu večer v Alzheimer centru v Roztokách u Prahy. Již zahájili úkony trestní řízení pro trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. 

2. AKTUALIZACE

Krajští kriminalisté provádějí i nadále komplexní prověřování příčin vzniku požáru v Alzheimercentru v Roztokách u Prahy, ke kterému došlo ve večerních hodinách dne 1. června 2022. Pro rozhodnutí ve věci, v níž zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti podle § 273 odst. 1, 3 a) b) trestního zákoníku, si vyžádali několik odborných vyjádření a znaleckých posudků, a to z  oborů: elektrotechnika, defektoskopie, metalografie a technická diagnostika, fyzikální chemie a současně analýzu dat a nosičů dat.

K dispozici již mají alespoň předběžné závěry soudních pitev žen, které byly uvnitř centra nalezeny bez známek života. Z nich vyplývá, že obě ženy zemřely v důsledku otravy při vdechování zplodin hoření. 

Prověřování příčin požáru, v rámci kterého kriminalisté stanovili a prověřují dvě vyšetřovací verze, a to nedbalostní jednání a možnou technickou závadu, bude s ohledem na množství zadaných odborných posudků a vyjádření, trvat ještě několik měsíců. V rámci prověřování také zjišťují komplexní odpovědnost jednotlivých osob, a to s ohledem na následky, které požár způsobil.


Mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
4. července 2022

_______________________________________________________________________________________________________________

1. AKTUALIZACE

V souvislosti s požárem Alzheimer centra v Roztokách u Prahy reagujeme na množící se spekulativní informace ohledně neznalosti počtu klientů složkami IZS v zařízení.

Již z principu je zcela zřejmé, že  Policie České republiky – Krajské ředitelství policie Středočeského kraje, Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje a Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje, nedisponují standardně informacemi o počtu klientů v jakémkoliv zařízení podobného typu, tedy ani v Alzheimer centru v Roztokách u Prahy.

Přesnými počty klientů daného zařízení disponuje vždy pouze jeho provozovatel a nejen Policie ČR, která byla na místě, ale i další složky IZS, pracovaly v danou dobu s aktuálními informacemi.

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje se v souvislosti s požárem centra zabývají nejen příčinami požáru, ale ve vztahu ke způsobeným následkům i komplexně odpovědností jednotlivých osob.
 

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
3. června 2022

_________________________________________________________________________________________________________________

Ve středu, krátce po sedmé hodině večer, vyjížděly všechny záchranné složky do ulice Nádražní, kde byl nahlášen požár v objektu Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Kromě hasebních prací několika jednotek hasičů, kteří se usilovně snažili dostat požár pod kontrolu, bylo prioritou všech složek Integrovaného záchranného systému evakuovat všechny klienty centra, kterých zde mělo být ubytováno na několik desítek. Podle prvotně zjištěných informací zde mělo být umístěno 54 klientů - ty se také hasičům, policistům i zdravotníkům podařilo evakuovat. 

Požár se podařilo dostat pod kontrolu v nočních hodinách, kdy také bylo možné vstoupit do objektu. Při jeho prohledávání byly uvnitř centra nalezeny tři osoby, dvě bez známek života, třetí ve vážném zdravotním stavu. U zemřelých osob se již podařilo zjistit jejich totožnost, jednalo se o klientky centra.

Celou noc pak objekt hlídali policisté. Od čtvrtečního rána probíhá rozsáhlé ohledání objektu Alzheimer centra, kde k požáru došlo. Na místě jsou kriminalisté, hasiči, specialisté z Kriminalistického ústavu s dokumentační skupinou, speciálně vycvičení psi na hledání akcelerantů hoření a místo dokumentují pro účely trestního řízení drony.

V současné době se případem požáru a jeho okolnostmi zabývají krajští kriminalisté, kteří v této souvislosti již zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti podle § 273 odst. 1, 3 a) b) trestního zákoníku. Kromě ztrát na lidských životech bude upřesňována také hmotná škoda, kterou požár způsobil. Podle prvotních odhadů se pohybuje mezi 50 a 70 milióny korun.

Po celou dobu, od oznámení požáru Alzheimer centra, do pozdních nočních hodin, vypomáhaly na místě bezmála dvě desítky policejních hlídek z Prahy venkov západ, z Kladna, ale také policisté z Prahy. Poté, co uzavřeli ulici Nádražní a další přilehlé komunikace, koordinovali vjezd a výjezd jak hasičských vozidel, tak sanitních vozů. Současně se policisté aktivně podíleli na evakuaci klientů centra, které bylo nutné co nejdříve dostat mimo hořící objekt.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
2. června 2022





 

vytisknout  e-mailem