Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Požár u Pravčické brány - Aktualizace

DĚČÍNSKO - Kriminalisté muži sdělili obvinění 

Dne 18. května 2023, krátce po 14. hodině jsme prostřednictvím tísňové linky přijali oznámení o požáru v Národním parku České Švýcarsko v okolí Pravčické brány. Na místo ihned vyjeli policisté a Hasičský záchranný sbor.  Policisté, kteří byli na místě společně se strážcem národního parku jako první, započali hasební práce a provedli ihned na místě šetření k možné podezřelé osobě.  

Policisté na místě během hasebních prací  poskytovali součinnost  Hasičskému záchrannému sboru a to zejména logistickou podporu, doprava v místě byla řízena kyvadlově. Policisté s hasiči a strážci národního parku pomáhali návštěvníkům, kteří byli v době požáru  na Pravčické bráně sejít okolo  nebezpečného  úseku, kde hořelo.   Do akce byl  zapojen také policejní vrtulník.  Požár se podařilo zhruba po třech hodinách lokalizovat. 

Policisté na místě v souvislosti s možnou příčinou požáru zadrželi jednu osobu, muže občana SRN. Provedená dechová zkouška na přítomnost alkoholu  v dechu u něj byla pozitivní.   

Včerejšího dne po dokončení hašení  již policisté s vyšetřovateli hasičů provedli ohledání místa požářiště.

V souvislosti s požárem jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu  obecného ohrožení z nedbalosti, nicméně forma zavinění, tedy zda se mohlo jednat o úmysl, nebo nedbalost, je předmětem prověřování. Predikovat trestní sazbu  zatím nelze, s ohledem na probíhající prověřování.   

Případ nyní prověřují děčínští kriminalisté. Všechny získané informace intenzivně prověřujeme, nicméně k průběhu prověřování a dosud získaným informacím se z taktických důvodů zatím nemůžeme blíže vyjadřovat, aby nebyl ohrožen, nebo zmařen průběh trestního řízení.  
 

Děčín  19. května 2023
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktualizace:  Děčínští kriminalisté v pátek večer zahájili trestní stíhání zadrženého muže.  Vyšetřovatel mu sdělil obvinění ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.  

Děčín  22. května 2023
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem