Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

2. AKTUALIZACE - Požár Slunečních lázní v Jablonci nad Nisou

JABLONEC NAD NISOU – Informace o odložení trestní věci v případu požáru areálu Slunečních lázní. 

2. AKTUALIZACE ze dne 28. 2. 2023:

V uplynulých dnech vrchní inspektor z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou podle ustanovení §159a odst. 1 trestního řádu odložil trestní věc podezření ze spáchání zločinu obecného ohrožení, kterého se měl dopustit neznámý pachatel 17. srpna loňského roku tím, že mohl úmyslně způsobit požár areálu Slunečních lázní v Jablonci nad Nisou. Majiteli areálu vznikla škoda v předběžné výši až 10 mil. Kč, nájemci areálu více jak 700 tis. Kč a škoda na pronajatém zařízení další společnosti ve výši přesahující částku 600 tis. Kč. Případ byl odložen vzhledem k tomu, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu a v tuto chvíli není na místě věc vyřídit jinak.

Kriminalisté v rámci úkonů v trestním řízení prováděli šetření za účelem zjištění skutečností, které by nasvědčovaly tomu, že se uvedeného jednání dopustila osoba neznámého pachatele. Prověřováno bylo okolí místa činu, vyhodnocovali se zajištěné kamerové záznamy a prováděla se řada šetření k osobám, které se nacházeli v dané oblasti.

Z provedeného šetření a následně zpracovaných znaleckých posudků z oboru kriminalistika, odvětví chemie, fyzikální chemie a odborného vyjádření ze strany Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje se kriminalistům nepodařilo zjistit skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by došlo ke spáchání trestného činu ze strany neznámého pachatele. Navíc ve věci nebyly zjištěny žádné skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě pachatele. Nepodařilo se ani prokázat tu skutečnost, že by požár byl způsoben úmyslně či z nedbalosti neznámé osoby.


nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

_________________________________________________________________________________________________________________



AKTUALIZACE ze dne 17. 8. 2022 ve 15.00 hodin:

Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení. Ve spolupráci s hasiči jsme provedli avízované ohledání místa požářiště. Na základě tohoto ohledání a dosud provedených úkonů v tuto chvíli nemůžeme vyloučit žádnou z možných příčin požáru – úmyslné zapálení, nedbalost a technickou závadu na zařízení. Výše způsobené škody je v současné době také předmětem šetření.

V rámci prováděných úkonů trestního řízení byl v době ohledání požářiště na místě zadržen muž pod vlivem alkoholu, který bude v souvislosti s uvedenou událostí prověřován.

Veškeré okolnosti celého případu i nadále šetří kriminalisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování v Jablonci nad Nisou.


nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

_________________________________________________________________________________________________________________

Dnes ráno před pátou hodinou policisté na lince 158 přijali oznámení o požáru objektu Slunečních lázní u přehrady v Jablonci nad Nisou. Ke zranění osob při tomto požáru naštěstí nedošlo. Příčina vzniku požáru a výše způsobené škody je v současné době předmětem probíhajícího šetření policistů společně s hasiči. Pravděpodobně během dopoledne proběhne ohledání místa požářiště, a to i za přítomnosti policejního psovoda se služebním psem specialistou na vyhledávání akcelerantů hoření.


17. 8. 2022
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem