Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Požár Domu s pečovatelskou službou v Napajedlech

ZLÍNSKO: Šetříme jako trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti.  

V pondělí před jednou hodinou odpoledne po oznámení požáru na linku 112 vyslal operační důstojník pět hlídek policistů do Domu s pečovatelskou službou v Napajedlech. Policisté po příjezdu na místo uviděli hustý kouř valící se z oken objektu a neprodleně začali s evakuací všech osob, které v domě bydlely. Komplikací při vystěhování byl vesměs vysoký věk obyvatel domu. Během evakuace bylo nutné vyrazit dveře od některých bytů, aby byli ohrožení lidé co nejdříve v bezpečí. Policisté odnášeli z bytů i imobilní osoby, které venku předávali záchranářům a ošetřovatelkám. V průběhu evakuace se do domu opakovaně vraceli pro léky a ostatní potřeby, bez nichž se starší lidé neobejdou. Celkově z domu evakuovali bezmála 40 starších lidí.

Po vyklizení celé budovy ji až do dnešního střežili policisté, aby zabránili neoprávněnému vniknutí či rabování. Další hlídka policistů pomáhala v náhradních prostorách města Napajedla, kam byli starší lidé převezeni. Vyšetřovatelé pracovali v objektu až do pozdních nočních hodin.

Zjistili, že příčinou požáru byly zapálené svíčky v bytě u jednadevadesátileté ženy. Po obědě usnula a vzbudila ji rána. Hned ji napadlo, že začalo hořet od svíček, vyběhla na chodbu a volala o pomoc. Po návratu do bytu se jí díky hustému dýmu nepodařilo vrátit zpět na chodu, vyšla tedy na balkon a odsud přelezla na balkon vedlejšího bytu, kde počkala na pomoc hasičů. Poté ji záchranáři odvezli k ošetření do nemocnice.

Kriminalisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti s trestní sazbou až pět let.

 

3. listopadu 2015, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem