Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Povedená trojka

Jesenicko - Mladíci, kteří způsobili škodu za 140.000 Kč, byli dopadeni 

 

Škodu za téměř 140.000 Kč měli během posledních čtrnácti dnů na Jesenicku způsobit tři 18letí mladíci, kteří si za to vyslechli podezření ze spáchání přečinu krádeže a poškození cizí věci.

Poprvé se dva z nich vydali do Vápenné, kde 29. prosince zašli do prodejny potravin. Narazili si zimní čepici, šálou si zahalili obličej a takto vstoupili dovnitř. Jeden si to zamířil k regálu s čokoládou a druhý přiskočil k pokladně, ze které chtěl odcizit peníze. Protože je však vyrušila prodavačka, dali se na útěk. Mladík u pokladny nechtěl odejít s prázdnou, proto utrhl přívodní kabel a ukradl celou pokladnu i s finanční hotovostí 22.000 Kč, telefonními dobíjecími kupóny apod. Jakmile z pokladny vše cenné dostali, zahodili ji cca 3 km od Vápenné do starého zatopeného lomu. Zřejmě si mysleli, že pokladna je dost těžká na to, aby led v lomu prolomila a potopila se. To však byl omyl. Pokladna zůstala ležet nahoře. Poté ji objevil náhodný kolemjdoucí, který to oznámil.

O čtyři dny později navštívili dva mladíci z povedené trojice prodejnu v Lipové-lázních. Zde pobrali cigarety, alkohol a také hotovost z příruční poklady. V kanceláři poté našli zabudovaný trezor, který ze stěny vyjmuli a také odcizili i s hotovostí 500 Kč.

Do dalších dvou „kšeftíků“ šli všichni tři společně. V pátek 11. ledna odpoledne se vloupali do učiliště v Lipové-lázních. Z jedné z učeben poté odcizili plazmový televizor LG, který odmontovali z konstrukce na stěně. O den později navštívili areál soukromé firmy z Jeseníku. V kanceláři si našli zabudovaný trezor. Do něj se chtěli dostat pomocí nalezeného krumpáče, ale bezvýsledně. Poté odcizili fotoaparát, notebooky, telefony apod. Vše naložili do zaparkovaného firemního vozidla zn. Škoda Felicia, které nastartovali za pomoci odcizených klíčů. Vyrazili směrem na Ostravu, kde chtěli vůz i všechny odcizené věci prodat. Toto však byla pro mladíky konečná. V neděli 13. prosince nad ránem je v Ostravě po vyhlášení pátrání zastavila policejní hlídka, která je zadržela a předala jesenickým kolegům.

V rámci zkráceného přípravného řízení podali kriminalisté návrh na vzetí do vazby u všech podezřelých mladíků. Soud vyhověl pouze u dvou z nich a třetího mladíka propustil na svobodu.

 

por. Ing. Tereza Neubauerová

15. ledna 2013

vytisknout  e-mailem