Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Používat reflexní prvky se vyplatí!

Praha venkov – východ Opilý chodec na neosvětlené komunikaci bez reflexních prvků zavinil nehodu. 

Dnes 10. listopadu od čtvrté hodiny ranní dopravní policisté poblíž obce Radonice prováděli další kontroly chodců, kteří za tmy docházejí do zaměstnání po neosvětlené komunikaci. Již během prvních dvou hodin policisté zkontrolovali přibližně pět desítek osob, z nichž jich osm nebylo vybaveno dle zákona č. 361/ 2000 Sb. o pozemních komunikacích žádnými reflexními prvky.

§ 53 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb. zní:

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního (ZPĚTNÝ ODRAZ SVĚTLA) materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

Policisté všem chodcům na místě vysvětlili, jakým způsobem a kde se po komunikaci chodí a jak mají reflexní prvky používat. Všichni, kteří nebyli v době kontroly vybaveni žádným reflexním prvkem, dostali od dopravních policistů v rámci právě probíhající preventivní akce reflexní pásky. I přestože Policie ČR neustále kontroly chodců provádí a ve spolupráci s médii na tuto problematiku upozorňuje, pokaždé policisté přistihnou několik chodců, kteří svou laxností ohrožují nejen svůj život, ale i životy dalších účastníků silničního provozu. Mnohdy si lidé vůbec neuvědomují, že je řidič bez retroreflexních prvků vidí na velmi malou vzdálenost a za deště či sněhu je může, přehlédnou úplně.

Jedním z posledních případů, který policisté řešili je dopravní nehoda poblíž obce Klecany.

V pondělí 7. listopadu krátce před dvaadvacátou hodinou večerní došlo na silnici třetí třídy u obce Klecany k dopravní nehodě. Osmatřicetiletý muž šel prostředkem po již zmíněné komunikaci ve směru od obce Klecany, aniž by měl na sobě reflexními prvky či byl jinak viditelně označen. Řidič jedoucí s osobním motorovým vozidlem Škoda Superb na neosvětlené silnici ve směru na obec Hrusinec při jízdě na poslední chvíli spatřil muže, který se pohyboval uprostřed vozovky a zavadil o něj levou přední části. Zraněnému muži na místě okamžitě poskytl první pomoc a přivolal rychlou záchrannou službu i policii. Policisté u osmatřicetiletého chodce provedli orientační dechovou zkoušku, při které nadýchal bezmála 2, 5 promile alkoholu. S lehkým zraněním byl posléze převezen do jedné z pražských nemocnic.

Policisté na celém území Středočeského kraje budou i v dalších týdnech a měsících opakovaně provádět kontroly chodců.

 

por. Bc. Eva Kropáčová

10.11.2016

vytisknout  e-mailem