Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Použitím defibrilátoru zachránili policisté muži život

CHEBSKO – Muži se udělalo nevolno, sesunul se k zemi a přestal dýchat. 

Na letošní Velikonoční pondělí zřejmě dlouho nezapomenou policisté prap. Petr Werner a prap. Eva Huspeková z Obvodního oddělení Plesná. Ty poslal těsně před polednem do nedaleké obce Milhostov operační důstojník s tím, že v místním obchodě mělo dojít k odcizení cigaret. Při šetření této události se k obchodu dostavil dvaašedesátiletý muž, kterému se po několika málo minutách udělalo nevolno. Policisté s ním okamžitě konzultovali jeho zdravotní stav. I přesto, že stále odmítal přivolání Zdravotní záchranné služby, tak policejní hlídka vzhledem ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu záchrannou službu přivolala. Následně se muž sesunul k zemi a přestal reagovat. Policistka mu okamžitě kontrolovala životní funkce a policista ze služebního vozidla přinesl defibrilátor. Po chvilce policistka ztratila nahmataný tep a poté, co usoudila, že u muže došlo k zástavě srdce, tak její kolega připojil muže na připravený defibrilátor. Během toho, co defibrilátor analyzoval stav pacienta, tak policista prováděl masáž srdce. Následně byl použit defibrilátor a poté policista střídavě se svou kolegyní pokračovali v masáži srdce. Po několika minutách začal ležící muž sípat, trhavě dýchat a pootáčet hlavou. V tomto stavu hlídka muže udržovala až do příjezdu Zdravotní záchranné služby, která si poté pacienta převzala.

Znovu se tedy potvrdilo, že defibrilátory jsou v současné době už nepostradatelnou součástí výbavy služebních vozidel. „Sloužím sedmnáct let a defibrilátor jsem zatím použil třikrát. Nebo spíše dvakrát jsem ho měl připravený, ale nakonec nebyl potřeba. Tentokrát jsme ho využili a musím říct, že je to opravdu skvělý pomocník, který člověku v této situaci hodně pomůže,“ uvedl prap. Petr Werner. Podobného názoru je i stejně dlouho sloužící prap. Eva Huspeková. „Samozřejmě, že to člověku v této stresující situaci pomůže. Do podobných situací se člověk často nedostává, ale při každém nástupu do služby na to musí být připraven. Jsem ráda, že to tentokrát dopadlo dobře,“ doplnila.

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje má v současné době k dispozici 19 kusů automatických elektronických defibrilátorů. Ty mají ve služebních vozidlech policisté z obvodních oddělení či dopravních inspektorátů. V letošním roce, tedy roce 2019, byl automatický elektronický defibrilátor použit policisty zatím v sedmi případech.

nprap. Jakub Kopřiva
24. 4. 2019

Odkazy do noveho okna

Policisté OOP Plesná

Policisté OOP Plesná 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem