Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Potápěči slavili 35. výročí

Dne 18. června 2012 proběhlo v prostorách brněnské základny odboru speciálních potápěčských činností a výcviku ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR (OSPČV) slavnostní setkání u příležitosti 35. výročí zahájení jejího provozu.  

Vysoce profesionální přístup policejních potápěčů k vykonávané službě, stejně jako nezastupitelnou roli v rámci činnosti Policie České republiky, ocenil na slavnostním setkání policejní prezident plk. Petr Lessy i pozvaní hosté. Mezi nimi nechyběli například ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů plk. Ivan Bílek, člen Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky poslanec Jeroným Tejc, nebo zástupci mnoha spolupracujících útvarů.
 
„Jsem rád, že jsem v čele Policie České republiky v době, kdy je její součástí takto špičkový útvar skutečně světové úrovně. Tento útvar opravdu plní své úkoly na plných 100%“, řekl policejní prezident Petr Lessy po shlédnutí krátké prezentace činnosti OSPČV. „Uděláme vše pro to, abyste měli techniku, se kterou byste se mohli vždy v pořádku vrátit zpět na hladinu“, dodal na závěr svého vystoupení k přítomným policistům.
 
Na konci slavnostního setkání udělil policejní prezident „Plaketu Policie ČR“ bývalým vedoucím útvaru, pánům Kotlanovi a Dřímalovi, kteří stáli u zrodu policejního potápění a budování dobrého jména policejních potápěčů, jež si drží dodnes. Od nejvyššího představitele Policie ČR obdržel plaketu také současný vedoucí OSPČV plk. Lubomír Znojil, jehož zásluhou je toto oddělení i v dnešní ekonomicky náročné době ve svém oboru světovou špičkou.
 
Potvrdila to i nedávná návštěva zahraničních expertů (podrobnosti najdete v tiskové zprávě). Naši potápěči jsou často oslovováni bezpečnostními sbory jiných států, aby jim pomohli při řešení složitých úkolů pod vodní hladinou. V současné době není na světě jiný útvar, který by poskytoval takto komplexní soubor činností.
 
Kromě plnění úkolů pro účely trestního řízení, při kterých potápěči vyhledávají pod vodní hladinou důkazy vedoucí k objasnění trestných činů, je OSPČV jediným subjektem oprávněným provádět pyrotechnickou činnost pod vodní hladinou. Jsou to právě tito policisté, kteří se jako jediní v České republice dokáží potopit do hloubek pod 61 m. Kromě toho má OSPČV také metodickou úlohu v oblasti vodní hladiny – provádí školení výškových prací nad vodní hladinou, výcvik vůdců malých plavidel či kurzy pro vodní záchranáře.
 
Ročně jsou policejní potápěči nasazeni přibližně na 150 celodenních akcí. Potápějí se za všech ročních období, za každého počasí; v jezerech, rybnících, zatopených lomech, jeskyních, ale i v odpadních jímkách, studnách, stokách nebo zaplavených kanálech či šachtách. Nejčastěji hledají lidská těla, zbraně nebo jiné důkazy trestné činnosti. Výjimkou ale nejsou ani dopravní prostředky. V letošním roce vyzvedávali z vody i dvě zřícená letadla.
 
Mezi nejsložitější zákroky patří potápění v jeskyních při záchraně dobrodruhů či badatelů, kteří se do tohoto nebezpečného prostředí vydají bez odpovídajících zkušeností nebo vybavení. Za celou historii útvaru se pouze ve dvou případech podařilo najít jeskyňáře živé a zachránit jim tak život. V jeskynní tmě může i jediná chyba stát život samotné zachránce.
 
Policejní potápěči si právem zaslouží obdiv laické i odborné veřejnosti. Oni jsou těmi, za které jejich práci už nikdo jiný neudělá.
 
  
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
28.06.2012
Odkazy do noveho okna

OSPČV 1 - Slavnostní setkání

OSPČV 1 - Slavnostní setkání 

Detailní náhled

OSPČV 2 - Ocenění Kotlana

OSPČV 2 - Ocenění Kotlana 

Detailní náhled

OSPČV 3 - Ocenění Dřímala

OSPČV 3 - Ocenění Dřímala 

Detailní náhled

OSPČV 4 - Ocenění Znojila

OSPČV 4 - Ocenění Znojila 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem