Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Potápěči mají nová výjezdová vozidla

Prezentace se uskutečnila v Brně. 

Policejní potápěči mají tři nová speciální výjezdová vozidla. Slavnostního předání nově pořízené techniky se v prostorech Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR zúčastnil i policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.

Tři nová vozidla typu Mercedes Sprinter 4x4 s potápěčským materiálem byla pořízena v rámci projektu „Moderní technika a technologie Policie ČR“, který je spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj a v rámci Integrovaného operačního programu. Celkový rozpočet projektu přesahuje 290 000 000 Kč, 85% nákladů je financováno z prostředků EU, zbylých 15% pak ze státního rozpočtu. Součástí tohoto projektu je také speciální technika pro policejní pyrotechniky a radiostanice nové generace pro pořádkovou policii a další specializované útvary.

Výjezdová potápěčská vozidla v tomto provedení neexistují nikde na světě a jsou unikátně sestavená tak, aby maximálně splňovala potřeby pro výkon náročných potápěčských činností. Špičkové potápěčské vybavení, které jsme v rámci projektu taktéž pořídili, je ve vozidlech umístěno v přepážkou oddělené části se speciální zástavbou. Ve vozidlech tak najdeme mimo jiné výbavu pro práci v kontaminovaném prostředí, podvodní skútr nebo přístroje k analýze prostředí, včetně případné přítomnosti oxidu uhelnatého či metanu. Hodnota jednoho vozidla včetně vybavení je 4,5 mil. Kč, díky významnému spolufinancování z fondů EU však bylo na jeden automobil vynaloženo ze  státního rozpočtu pouze necelých 700 tisíc korun.

„Policejní potápěči jsou vysoce kvalifikovaní specialisté, jejichž práce si velice vážím a jsem rád, že se nám podařilo zajistit jim takto kvalitní výbavu odpovídající jejich náročné činnosti,“
uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. „Díky projektu spolufinancovanému z Evropské unie se podařilo pořídit moderní techniku, která umožní provádět efektivnější a bezpečnější zásahy při řešení mimořádných událostí,“ doplnil brig. gen. Tuhý. Na závěr také spolu s ředitelem služby pořádkové policie plk. Martinem Hrinkem a vedoucím odboru speciálních potápěčských činností a výcviku plk. Lubomírem Znojilem poděkoval a zároveň vyjádřil uznání pracovníkům Kanceláře projektů a evropských fondů Policejního prezidia ČR za získání evropských prostředků na tuto techniku.

Policejní potápěči jsou u policie velmi žádaní specialisté, kteří ročně na akcích stráví kolem 15 tisíc hodin. Během přibližně 450 výjezdů za rok nejčastěji pátrají po pohřešovaných lidech a po utonulých. Podílí se na bezpečnostních akcích a jejich pomoc je nezastupitelná v rámci zásahů IZS při živelných pohromách. V minulých letech se také účastnili zahraničních misí na území Bosny a Hercegoviny, kde pomáhali odstraňovat munici z řeky Sávy, jakožto pozůstatek z války z let 1992 – 1995.

Fotografie si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

20. února 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČRLoga EU

 

vytisknout  e-mailem