Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Postup příslušníků Policie České republiky na úseku služby dopravní policie

Žadatel se domáhal poskytnutí úplného znění závazného pokynu policejního prezidenta č. 220/2008, kterým se upravuje postup příslušníků Policie České republiky na úseku služby dopravní policie, a to včetně všech jeho příloh. Současně požádal o odpovědi na následující otázky: 

  1. Zda je příslušník Policie České republiky vázán platným interním aktem řízení, tj. závazným pokynem policejního prezidenta?
  2. Zda byl výše uvedený interní akt řízení „ZPPP č. 220/2008“ platný s účinný ke dni 28. 1. 2009?
  3. Zda bylo ke dni 28. 1. 2009 povinností příslušníka Policie České republiky v případě podezření, že účastník dopravní nehody je pod vlivem alkoholu, vždy sepsat úřední záznam o tom, že po předchozí výzvě k zajištění odborného lékařského vyšetření, zejména odběru vzorků biologických materiálů - krve, účastník nehody tento odběr krve odmítne a nepodrobí se odběru biologického materiálu, odběru krve?
  4. Zda bylo ke dni 28. 1. 2009 povinností příslušníka Policie České republiky v případě odmítnutí podrobení odbornému lékařskému vyšetření za účelem zjištění přítomnosti alkoholu v krvi vždy účastníka, odmítajícího se tomuto vyšetření podrobit, poučit o následcích odmítnutí podrobení se této výzvě?
  5. Jakým způsobem byl ke dni 28. 1. 2009 zajišťován odběr vzorku krve účastníka dopravní nehody s podezřením na řízení pod vlivem alkoholu? A pokud byl zajišťován nemocničním lékařem, jakým způsobem byl tento o předmětný úkon odběru krve příslušníkem Policie České republiky požádán?
  6. V jaký konkrétní okamžik s ohledem na čas vyšetření u lékaře měl být příslušníkem Policie České republiky vyhotoven Protokol o lékařském vyšetření při ovlivnění alkoholem, a to s ohledem na právní úpravu ke dni 28. 1. 2009?
  7. Zda bylo ke dni 28. 1. 2009 v souladu s tehdy platnými interními předpisy vyplnit Protokol o lékařském vyšetření při ovlivnění alkoholem až několik dní po vyšetření na základě lékařské zprávy, aniž by byl příslušník Policie České republiky přítomen u lékařského vyšetření, či bezprostředně poblíž vyšetřované osoby?
  8. Zda měl příslušník Policie České republiky povinnost vyzvat k odběru jiného biologického vzorku, například moči, účastníka dopravní nehody podezřelého z řízení pod vlivem alkoholu, který odmítl odběr krve za účelem zjištění přítomnosti alkoholu v krvi z důvodu šoku a strachu o své zdraví bezprostředně po dopravní nehodě, a to opět za právní úpravy účinné ke dni 28. 1. 2009?
 
Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. posoudila předmětnou žádost a poskytla žadateli následující informace:
 
K bodu č. 1)
Příslušník Policie České republiky je vázán platným interním aktem řízení,
tj. závazným pokynem policejního prezidenta, který musí dodržovat.
K bodu č. 2)
ZPPP č. 220/2008 byl platný od 31. 12. 2008 a účinný od 1. 1. 2009, tj. ke dni
28. 1. 2009 byl předmětný závazný pokyn platný a účinný.
K bodu č. 3)
V případě podezření, že účastník dopravní nehody je pod vlivem alkoholu a po předchozí výzvě policisty podrobit se odbornému lékařskému vyšetření a odběru vzorku biologického materiálu, které účastník dopravní nehody odmítne a nepodrobí se těmto úkonům, nebyl policista ke dni 28. 1. 2009 povinen sepsat úřední záznam. Policista tuto skutečnost k danému dni napsal do Protokolu o nehodě v silničním provozu, ve kterém byli mimo jiné vyplněni všichni účastníci, vylíčení události, technické údaje vozidel a ohledání místa dopravní nehody. V rámci ohledání místa dopravní nehody mimo jiné policista popisuje v části I. Dopravní situace, bodu c) - stav řidiče, kam výše uvedené odmítnutí může napsat, nebo tyto skutečnosti zapíše do vylíčení události předmětného protokolu.
K bodu č. 4)
V případě, že účastník dopravní nehody odmítl podrobit se lékařskému vyšetření za účelem zjištění přítomnosti alkoholu v jeho krvi, nebyl policista ke dni 28. 1. 2009 povinen dle žádné zákonné normy ani interního aktu řízení poučit účastníka o následcích odmítnutí se této výzvě. Policista je dle ust. § 13 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, který zní: „Policista je povinen před provedením úkonu poučit osobu dotčenou úkonem o právních důvodech provedení úkonu, a jde-li o úkon spojený se zásahem do práv nebo svobod osoby, také o jejích právech a povinnostech. Pokud poučení brání povaha a okolnosti úkonu, poučí nebo zajistí toto poučení ihned, jakmile to okolnosti dovolí,“ povinen poučit osobu tak, jak je v tomto ustanovení uvedeno.
K bodu č. 5)
Ke dni 28. 1. 2009 byl u účastníka dopravní nehody, který byl podezřelý z řízení vozidla pod vlivem alkoholu, zajišťován odběr vzorku krve prostřednictvím lékaře ve zdravotnickém zařízení. Policista vyplnil žádost o vyšetření a Protokol o lékařském vyšetření při ovlivnění alkoholem, ve které vyplnil údaje k podezřelému účastníkovi (bod A). Výše uvedené je plně v souladu s ust. § 16 odst. 5 zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů (dále jen „zákon č. 379/2005 Sb.”) který zní:
„(5) Orientační vyšetření provádí útvar Policie České republiky, útvar Vojenské policie, Vězeňská služba České republiky, osoba pověřená kontrolou osob, které vykonávají činnost, při níž by mohly ohrozit život anebo zdraví svoje nebo dalších osob nebo poškodit majetek, zaměstnavatel, ošetřující lékař nebo obecní policie. Odborné lékařské vyšetření provádí zdravotnické zařízení k tomu odborně a provozně způsobilé. Odmítne-li osoba podle odstavců 1 až 3 vyšetření podle odstavců 2 a 3, hledí se na ni, jako by byla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.”
K bodu č. 6)
Policista vyplní část A Protokolu o lékařském vyšetření při ovlivnění alkoholem a tento vyplněný protokol předá ihned lékaři, který provádí daný úkon, v případech, kdy je účasten výše uvedenému vyšetření (tj. přítomnost policisty u vyšetření dovoluje zdravotní stav podezřelého účastníka a nijak neohrožuje prováděné úkony lékařem). V případech, kdy nemůže být účasten policista při provádění těchto úkonů lékařem (tj. zdravotní stav účastníka – zranění nedovoluje přítomnost policisty u daného vyšetření a s tím spojenými úkony, které lékař provede během ošetření), tak Protokol o lékařském vyšetření při ovlivnění alkoholem předá policista společně se žádostí v době, kdy to situace dovolí nebo v co nejkratší možné době po provedení úkonů. Ve většině případů policista posléze od lékaře obdrží vzorek odebraného biologického materiálu a vyplněný Protokol o lékařském vyšetření při ovlivnění alkoholem, kdy lékař vyplní v tomto protokolu část B.
K bodu č. 7)
Viz bod č. 6.
K bodu č. 8)
Policista vyzývá účastníka dopravní nehody, podezřelého z požití alkoholu,
ke zjištění, zda není ovlivněn alkoholem dle ust. § 5 odst. 1 písm. f) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, platný ke dni
28. 1. 2009, který zní: „f) podrobit se na výzvu policisty, příslušníka Vojenské policie, zaměstnavatele, ošetřujícího lékaře nebo strážníka obecní policie vyšetření podle zvláštního právního předpisu7) ke zjištění, zda není ovlivněn alkoholem.“ V rámci tohoto ustanovení je odkaz na zákon č. 379/2005 Sb. V zákoně č. 379/2005 Sb. je v § 2 písm. m) definováno odborné lékařské vyšetření jako: „m) odborným lékařským vyšetřením cílené klinické vyšetření lékařem a podle jeho ordinace provedení dechové zkoušky, odběru vzorků biologického materiálu nebo jiného obdobně účinného vyšetření.” Lékař v případě odběru biologického materiálu u osoby může rozhodnout o tom, jaký biologický materiál bude osobě odebrán, aby nebylo ohroženo její zdraví. Odběr biologického materiálu je definován v ust. § 2 písm. k) zákona č. 379/2005, který zní:
„k) odběrem biologického materiálu zejména odběr vzorku žilní krve, moči, slin, vlasů nebo stěru z kůže či sliznic.”
Dále je třeba dodat, že policista ke dni 28. 1. 2009 taktéž mohl postupovat dle odst. 3 čl. 76 – Postup při odhalování přestupku pod vlivem alkoholu, ZPPP č. 220/2008, který zní: „(3) Je-li dechová zkouška provedena pomocí analyzátoru alkoholu v dechu, splňujícího podmínky stanovené právním předpisem134) a výsledek je pozitivní, nevyzývá jej policista již dále k odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah alkoholu (dále jen „odborné vyšetření“). Výsledek dechové zkoušky policista neprodleně vytiskne a nechá jej podepsat kontrolovanou osobou.“ Tento postup byl zcela v souladu s ust. § 16 odst. 2 zákona č. 379/2005 Sb., který zní: „(2) Orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah alkoholu je povinna se podrobit osoba, u níž se lze důvodně domnívat, že vykonává činnosti podle odstavce 1 pod vlivem alkoholu, a dále osoba, u které je důvodné podezření, že přivodila jinému újmu na zdraví v souvislosti s požitím alkoholického nápoje. Spočívá-li orientační vyšetření zjišťující obsah alkoholu v dechové zkoušce provedené analyzátorem alkoholu v dechu, splňujícím podmínky stanovené zvláštním právním předpisem9a), odborné lékařské vyšetření se neprovede. V případě, že osoba tento způsob orientačního vyšetření odmítne, provede se odborné lékařské vyšetření.“
V čl. 76 odst. 5 a 6 ZPPP č. 200/2008 byly dále uvedeny případy, kdy policista vyzve účastníka k podrobení se lékařskému vyšetření. Výše uvedené odstavce čl. 76 zní:
„(5) Nesouhlasí-li řidič s provedením dechové zkoušky, policista jej vyzve, aby se podrobil odbornému vyšetření.
(6) Provedení odborného vyšetření zajistí policista dále v případech, kdy
a) orientační vyšetření bylo provedeno přístrojem (detekční trubičkou), který nesplňuje podmínky stanovené právním předpisem134),
b) řidič žádá o provedení odborného vyšetření,
c) je podezření ze spáchání trestného činu,
d) to policista vzhledem k okolnostem považuje za nezbytné.
Před provedením odborného vyšetření policista vyplní čtyřikrát část A Protokolu o lékařském vyšetření a vyplní Žádost o odborné lékařské vyšetření. “
Zároveň bylo žadateli zasláno úplné znění požadovaného závazného pokynu policejního prezidenta č.  220/2008 včetně všech jeho příloh.
 
pplk. JUDr. Lucie Žárská, 1. 9. 2015

vytisknout  e-mailem