Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Postup policie při pátrání po Philippu Janyrovi

Žadadet požadoval informace týkající se postupu orgánů Policie ČR proti rakouskému státnímu občanovi Philippu Janyrovi, na kterého byl vydán Evropský zatýkací rozkaz (dále jen EZR). 

ODPOVĚĎ:
 
Policie České republiky pátrá po hledaných osobách na našem území. Dále spolupracujeme se zahraničními kolegy, kteří na základě našich žádostí provádějí na území svých států součinnostní úkony vedoucí k vypátrání a pokud to příslušná zákonná ustanovení dané země umožňují i zadržení hledaných osob.
 
Stejně tak tomu bylo a je v případě pana Philippa Janyra, po kterém bylo ihned po obdržení příslušných podkladů od českých justičních orgánů vyhlášeno pátrání v celé Evropské unii. Dne 17. srpna 2006 jsme obdrželi EZR, který na něho vydal Městským soud v Praze. Ten, až na výjimky, umožňuje po zadržení v některé ze zemí Evropské unie předání Janyra k trestnímu stíhání do České republiky. Rakousko ale patří mezi země, které výjimku na předávání vlastních občanů mají. Protože má Philipp Janyr rakouské státní občanství, není podle tamních zákonů možné ho na základě EZR vydaného v České republice zadržet a našim orgánům předat. Možné by to bylo, pokud by měl státní občanství jiné země, jako tomu v řadě případů českých občanů zadržených v zahraničí, včetně Rakouska, bylo.
 
Policie ČR od začátku intenzivně komunikovala se zahraničními partnery a podnikla v tomto směru všechny potřebné kroky, které jí příslušná zákonná ustanovení našeho, evropského i mezinárodního práva umožňují. Je nám znám současný pobyt hledaného Janyra a pokud opustí území Rakouska, bude podle EZR zadržen a předán našim policistům.
 
Rozhodně odmítáme, že by ze strany Policie České republiky došlo k jakýmkoliv průtahům či pochybením při provádění úkonů vedoucích k Janyrovu zadržení. Reakce našich policistů na jednotlivé kroky a rozhodnutí justičních orgánů v České republice i v Rakousku byla okamžitá. Jejich cílem bylo vždy co nejrychleji a nejefektivněji dosáhnout sledovaného účelu, tedy zajistit zadržení Philippa Janyra s následným předáním do České republiky. Za současného stavu věci ale více než doposud udělat nemůžeme.


20. 7. 2011

vytisknout  e-mailem