Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Postup policejních orgánů při prověřování trestních oznámení

Žadatel se domáhal odpovědí na soubor otázek týkajících se postupu policejních orgánů při prověřování trestních oznámení. Jeho žádosti bylo vyhověno. 

  1. Otázka: Zda pro činnost policistů činných u Policie ČR je závazný zákon č. 141/1961 Sb. trestního řádu při prověřování trestních oznámení občanů a postupy zde stanovené.
 
Odpověď: Policejní orgán je při prověřování trestního oznámení povinen postupovat v souladu se zákonem č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 141/1961 Sb.“). 
  1. Otázka: Které zákonné ustanovení – konkrétní zákon umožňuje policistům činným u Policie ČR neprovádět prověřování trestního oznámení občanů bez vydání usnesení a rozhodnutí Policie ČR.
 
Odpověď: Podle § 158 odst. 1 zákona č. 141/1961 Sb. je policejní orgán povinen na základě vlastních poznatků, trestních oznámení i podnětů jiných osob a orgánů, na jejichž podkladě lze učinit závěr o podezření ze spáchání trestného činu, učinit všechna potřebná šetření a opatření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, a směřující ke zjištění jeho pachatele; je povinen činit též nezbytná opatření k předcházení trestné činnosti.
  1. Otázka: Podle kterého zákona činí policisté činní u Policie ČR prověřování trestních oznámení občanů, jestliže nejsou vydány usnesení o průběhu vyšetřování.
 
Odpověď: Viz odpověď na otázku č. 1. Podle § 69 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon č. 273/2008 Sb.), policista před zahájením úkonů trestního řízení podle zákona č. 141/1961 Sb. z vlastní iniciativy nebo na základě podnětu jiné osoby anebo orgánu za účelem získání poznatků o trestné činnosti vyhledává, odhaluje, a je-li to třeba, i dokumentuje skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin.
 
  1. Otázka: Zda pro policisty činné u Policie ČR platí při jejich činnosti i zákon č. 500/2004 Sb. správního řádu pro vyřizování stížností občanů.
 
Odpověď: Pokud policista plní úkoly vyplývající z působnosti Policie České republiky jakožto správního orgánu je povinen postupovat v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správním řádem, ve znění pozdějších předpisů.
 
  1. Otázka: Z jakých důvodů policisté činní u Policie České republiky nestíhají pachatele rozsáhlých trestných činností, „soudní exekutory“, na základě trestních oznámení učiněných občany.
 
Odpověď: Podle § 160 zákona č. 141/1961 Sb., nasvědčují-li prověřováním podle § 158 zjištěné a odůvodněné skutečnosti tomu, že byl spáchán trestný čin, a je-li dostatečně odůvodněn závěr, že jej spáchala určitá osoba, rozhodne policejní orgán neprodleně o zahájení trestního stíhání této osoby jako obviněného. Státní zástupce nebo policejní orgán před zahájením trestního stíhání odloží věc usnesením, je-li trestní stíhání nepřípustné z důvodů uvedených v § 11 odst. 1 anebo je-li trestní stíhání neúčelné vzhledem k okolnostem uvedeným v § 172 odst. 2 písm. a) nebo b).   
 
  1. Otázka: Zda Policie ČR není oprávněna stíhat pachatele trestné činnosti „soudní exekutory“.
 
Odpověď: Podle § 10 odst. 1 zákona č. 141/1961 Sb. jsou z pravomoci orgánů činných v trestním řízení vyňaty osoby požívající výsad a imunit podle zákona anebo podle mezinárodního práva. Mezi tyto osoby profesní skupina soudních exekutorů jako celek nenáleží.
 
  1. Otázka: Jakým způsobem Policie ČR při své činnosti přijímá pokyny státních zástupců, zda písemnou formou nebo pouze ústním sdělením.
 
Odpověď: Podle § 19 odst. 2 vyhlášky Ministerstva spravedlnosti č. 23/1994 Sb., o jednacím řádu státního zastupitelství, zřízení poboček některých státních zastupitelství a podrobnostech o úkonech prováděných právními čekateli, ve znění pozdějších předpisů, písemnou formu mají pokyny, které státní zástupce vydává k zahájení trestního stíhání, ke kvalifikaci trestného činu, k rozsahu obvinění, ke způsobu vyřízení věci v přípravném řízení, k přibrání znalce, při vrácení věci k doplnění, po vrácení věci státnímu zástupci soudem k došetření, u odnětí a přikázání věci a tam, kde to státní zástupce považuje za potřebné. Ústně dané pokyny státní zástupce stvrzuje písemně, považuje-li to podle povahy věci za nutné. O každém pokynu učiní záznam do dozorového spisu.
 
  1. Otázka: Zda je pouze Ministerstvo spravedlnosti ČR oprávněno prověřovat nezákonnou činnost soudních exekutorů a ne Policie České republiky, podle kterého zákona.
 
Odpověď: Činnost soudních exekutorů upravuje zákon č. 120/2001 Sb., exekuční řád, ve znění pozdějších předpisů. Podle § 7 tohoto zákona státní dohled nad exekuční činností a nad činností exekutora podle § 74 odst. 1 písm. c) a § 76a vykonává Ministerstvo spravedlnosti. Policie ČR je oprávněna zabývat se činností soudních exekutorů stejně jako jiných osob v rámci své působnosti upravené v obecné rovině ustanovením § 2 zákona č. 273/2008 Sb. Jejím úkolem je chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti, plnit úkoly podle trestního řádu a další úkoly na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti svěřené jí zákony, přímo použitelnými předpisy Evropských společenství nebo mezinárodními smlouvami, které jsou součástí právního řádu.
 
  1. Otázka: Žádám o podání informace, zda Policie ČR je seznámena se skutečností, že v případě nesprávných úředních postupů nese plnou odpovědnost za škody způsobené nesprávným úředním postupem, když věděla na základě trestních oznámení občanů, která nebyla řádně prověřována v souladu se zákonem č. 141/1961 Sb., trestního řádu, usnesením.
 
Odpověď: Policii České republiky je známa existence a obsah zákona č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona České národní rady č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád).
 
  1. Otázka: Jaká opatření Policejní prezidium ČR učiní ve věci nesprávných úředních postupů příslušníků policie činných u Policie ČR.
 
Odpověď: V případě hypotetického zjištění nesprávného úředního postupu příslušníka nebo zaměstnance Policie České republiky jeho nadřízení standardně přijímají opatření podle charakteru a závažnosti zjištěného pochybení tak, aby důsledek případného nesprávného úředního postupu byl pokud možno napraven a pochybení se napříště neopakovalo.                          
 
PhDr. Jiří Vokuš, 7. 3. 2013
 

vytisknout  e-mailem