Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Aktualizace - Postřelil svého bratra

V průběhu vyšetřování vyšly najevo nové skutečnosti. 

AKTUALIZACE:

Během dnešního dne vyšlo najevo, že zbraň, ze které byl postřelen padesátiletý muž svým osmapadesátiletým bratrem, byla v legálním držení poškozeného. V domě byla nalezena ještě jedna legálně držená zbraň, rovněž v držení postřeleného muže. V průběhu večera vyjížděl do rodinného domu i pyrotechnik zásahové jednotky, z důvodu nálezu dvou granátů. Jeden byl podle zjištění pyrotechnika nefunkční, druhý byl odeslán na odborné zkoumání, neboť jevil známky funkčnosti.

Z těchto důvodů bude podezřelý muž, který byl v průběhu dneška kriminalisty vyslýchán, s největší pravděpodobností obviněn z trestných činů pokus vraždy a nedovolené ozbrojování. Zároveň bude k rukám státního zástupce podán podnět na jeho vzetí do vazby. 

Kriminalisté přibírají znalce k posouzení duševního stavu podezřelého a k vyhotovení dalších odborných expertíz.  

mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí
9.12.2010

 

Ve Dvoře Králové nad Labem se mezi bratry strhla hádka, která skončila střelnými poraněními jednoho z nich.

Před 15. hodinou volal na linku 158 zoufalý osmapadesátiletý muž, který operačnímu důstojníkovi v Trutnově oznámil, že střílel po svém padesátiletém bratrovi a zranil ho. Zároveň policistům řekl, že napsal dopis na rozloučenou, protože se chce zastřelit. Operační důstojník s mužem více než čtvrt hodiny hovořil po telefonu a rozmlouval mu jeho úmysl. Zraněný muž byl v té době již transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové se střelnými zraněními, z čehož nejvážnější je zřejmě zranění krku. Při převozu byl muž při vědomí.

Vyjednávání se střelcem pokračovalo i po příjezdu prvních policistů k rodinnému domu, kde k tragédii došlo. Protože policisté zjistili, že se muž zabarikádoval na půdě domu a skutečně vyhrožuje zastřelením, vyjížděli současně z Hradce Králové policisté zásahové jednotky krajského ředitelství s vyjednávačem. Po příjezdu na místo se ujal vyjednávání profesionální vyjednávač, kterému se zhruba po dvou hodinách podařilo muže od jeho sebevražedného úmyslu odvést a zachránit mu život. Zhruba čtvrt hodiny před osmnáctou hodinou muž policistům odevzdal legálně drženou malorážnou pušku, kterou pravděpodobně střílel a kterou chtěl obrátit proti sobě. Od té doby je stále v rukou kriminalistů, kteří objasňují, k čemu na místě události došlo.

V průběhu zítřka budou s největší pravděpodobností zahájeny úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu pokus vraždy. Budou následovat odborná zkoumání, včetně balistiky a lékařského zkoumání zdravotního stavu podezřelého muže.  
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí
8.12.2010

vytisknout  e-mailem