Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Postrach benzínek dopaden. Poznala ho veřejnost.

KRAJ - Na základě odvysíláných záběrů v televizi se policistům ozvali lidé, kteří muže přepadávající benzinky v kraji, poznali. Nyní je již obviněn a čeká se na rozhodnutí o uvalení vazby.  

Od května 2014 pátrali policisté napříč krajem po pachateli série loupežných přepadení benzinových čerpacích stanic, k nimž docházelo v celém Libereckém kraji. Všechna přepadení měla téměř shodný scénář. Pachatel přišel do prostoru prodejny benzinových čerpacích stanic, maskovaný kapucí od mikiny a s krátkou střelnou zbraní, kterou mířil na obsluhu, žádal vydání peněz. V sedmi případech si peníze odnesl, a to v řádech desítek tisíc korun, v jednom pak odešel s prázdnou. Jednalo se o přepadení benzinky 23. října 2014 v Tatobitech na Semilsku. Tam se se střelnou zbraní v ruce domáhal vstupu do uzavřené prodejny. Když jej obsluha odmítla pustit, domohl se vstupu násilím. Vyrazil dveře, uvnitř pak chtěl vypáčit kasu, byl ale neúspěšný, a tak sebral alespoň z regálu nápoje a z benzinky odešel. Na této benzinové čerpací stanici také kamery zaznamenaly nejlépe jeho podobu.
 
Ve středu tyto záběry policisté zveřejnili v hromadných sdělovacích prostředcích. Po odvysílání reportáží přijali operátoři tísňové linky několik poznatků k osobě možného pachatele. Velice rychle a operativně je kriminalisté vyhodnotili a jak se ukázalo, jejich převážná část byla velmi zásadní při ztotožnění pachatele. V pátek večer pak policisté muže podezřelého z loupeží ve spolupráci s pražskými kolegy zadrželi v Praze a eskortovali do Jablonce nad Nisou, kde byl umístěn do policejní cely.
 
Po provedených procesních úkonech, za účasti obhájce, se 24letý muž z Libereckého kraje k trestným činům, které mu byly kladeny za vinu, doznal. Policisté mu prokázali sedm případů  loupeží na benzínkách v kraji. V pondělí dopoledne bude rozhodováno jabloneckým soudem o vzetí obviněného do vazby. V případě, že při projednávání před soudem bude uznána jeho vina, může být potrestán až deseti lety vězení. 
 
A jeho motivace k přepadávání benzínek? Jak sám uvedl, kvůli ztrátě zaměstnání se dostal do tíživé situace a tímto způsobem si opatřoval finanční prostředky.. .
 
Policie ČR děkuje za velice přínosnou pomoc všem, kteří na záběrech zveřejněných v médiích poznali osobu pachatele a kontaktovali policisty.Tohoto jednání si velice ceníme, neboť právě díky veřejnosti bylo možné dva dny po zveřejnění výzvy zadržet skutečného pachatele a objasnit tak sérii závažných násilných trestných činů a rovněž zabránit dalším útokům, při kterých by pachatel mohl své nebezpečné jednání stupňovat . . .
 
 
10. 11. 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 
 

vytisknout  e-mailem