Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Posledním červencovým dnem byla ukončena zbraňová amnestie

Kutnohorsko - Téměř 3700 zbraní a 133 000 kusů střeliva odevzdali občané v rámci zbraňové amnestie. 

Zbraňová amnestie trvala od 30. ledna 2021 do 31. července 2021. V tomto období se mohly beztrestně zlegalizovat zbraně kategorie A až D, jejich hlavní části nebo střelivo přechovávané bez patřičného povolení.

Ve většině případů lidé odevzdávali na Policii ČR krátké střelné zbraně, například pistole a revolvery. Ne všechen materiál však mohli bezpečně přinést osobně, proto policejní pyrotechnici vyjeli k 141 případům, aby se postarali o odborné zajištění odevzdávané munice přímo na místě. V rámci zbraňové amnestie se na Policii ČR dostaly i kuriózní a zajímavé předměty.

Všechny zbraně policisté nejprve prověřili v pátracích evidencích a následně odeslali na balistické expertízy. Do současné doby zatím nebyla prokázána spojitost žádné zbraně se spácháním trestné činnosti. Situace se však může změnit, neboť expertízy prozatím neskončily.

Předchozí zbraňová amnestie se uskutečnila v roce 2014, tehdy lidé odevzdali téměř 5800 zbraní a 470 000 kusů střeliva.

Zbraňová amnestie, nebo-li zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování, se zpravidla vyhlašuje v rámci novel zákona o zbraních a střelivu. Mimo toto zákonem vyhlášené období hrozí za nepovolené přechovávání střelné zbraně nebo ve větším množství střeliva až dva roky za mřížemi, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Počty odevzdaných zbraní za jednotlivé kraje a Množství odevzdaného střeliva za Českou republiku naleznete ZDE:

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
4. srpna 2021

vytisknout  e-mailem