Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poškození přišli o 150 milionů

Detektivové plzeňské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v minulých dnech předali na Městské státní zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby tří vrcholných představitelů společností FINNEX GROUP, a.s. a FINNEX Praha, s.r.o., kteří se věnovali obchodování s cennými papíry. Tyto osoby jsou stíhány pro trestný čin podvodu, spáchaného formou spolupachatelství. V uvedeném případu figuruje přes 3 tisíce poškozených a způsobená škoda dle kriminalistů přesahuje částku 150 mil. Kč.  

Podle zjištění kriminalistů měli klienti v letech 1997 – 1998 svěřit obviněným obchodníkům cenné papíry, získané především v rámci kupónové privatizace, ale i finanční prostředky, za účelem jejich zhodnocení.  Přestože obchodníci měli vynaložit maximální odbornou péči a úsilí k zajištění růstu hodnoty portfolií a jednat v zájmu klientů, podle detektivů naopak docházelo k průběžnému rozprodávání jednotlivých bonitních portfolií bez jakékoliv diverzifikace rizik. Do portfolií klientů nakonec byly převedeny pouze dva veřejně neobchodovatelné a silně nadhodnocené tituly akcií účelově založených společností. Jednalo se o Evropský průmyslový holding, a.s. a Pražský fond pozemků, a.s.
 
Plzeňská expozitura Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality převzala případ v roce 2009. Detektivové pracovali s rozsáhlým spisovým materiálem, který včetně všech příloh čítá přes 100 tisíc stran.
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
12. 7. 2011

vytisknout  e-mailem