Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poškození přišli o 127 milionů korun

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v minulých dnech ukončili vyšetřování případu zpronevěr a podvodů při obchodech s měnovými deriváty na zahraničních trzích. Zároveň navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze, aby podal obžalobu na bývalého předsedu představenstva akciové společnosti, která tyto obchody prováděla.  

Obviněný muž měl podle závěrů kriminalistů ÚOKFK v letech 1999 – 2001 bez vědomí klientů použít větší část svěřených finančních prostředků (cca 41 milionů korun) na provoz akciové společnosti, než k samotným obchodům. Jiné používání peněz pak měl klientům úmyslně zamlčovat, např. nepravdivými informacemi ve výpisech z účtů. 
 
Obchody s měnami na zahraničních trzích měl svým klientům nabízet i v letech 2002 – 2005. To i přesto, že k této činnosti akciová společnost už nedisponovala příslušnou licencí České národní banky. Přestože žádné transakce již nebyly prováděny, i v tomto případě měli být klienti informováni, že s jejich prostředky je stále obchodováno. Převážnou část vybraných peněz (cca 62 milionů korun) pak měl rovněž použít na provoz akciové společnosti. Dalších cca 24 milionů korun mělo být  z pokladny vybráno dalším členem statutárního orgánu.
 
Uvedené akciové společnosti mělo v letech 1999 - 2005 svěřit své finanční prostředky celkem 222 klientů. Obviněný muž měl podle závěrů kriminalistů ÚOKFK těmto osobám způsobit škodu ve výši nejméně 127 milionů korun.
 
Prověřování a vyšetřování uvedeného případu bylo velice rozsáhlé. Bylo třeba získávat informace i ze zahraničí (právní pomocí) a vyslechnout více než dvě stovky poškozených osob.
 
V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
12. června 2013

vytisknout  e-mailem