Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Porušení autorského práva

KARLOVARSKO – Způsobil škodu přes 100 tisíc korun. 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání 30letého muže z Karlovarska, kterého obvinili ze spáchání přečinu Porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.

Během jednoho měsíce v roce 2017 z místa svého pobytu přes celosvětovou internetovou síť měl obviněný muž vědomě a bez souhlasu nositelů autorských práv, ukládat do programu tzv. klient sdílených souborů téměř 3000 hudebních souborů a přes 8 desítek audiovizuálních děl. Tím že je volně zpřístupnil ke stažení ostatním uživatelům, přičemž k jejich užití nedaly oprávněné osoby souhlas, zasáhl do chráněných práv držitelů autorských práv. Svým jednáním způsobil škodu ve výši kolem 100 tisíc korun.

V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Každý, kdo podobným způsobem šíří filmy či jiná audiovizuální a hudební díla by si měl uvědomit, že pokud k nim nemá autorská práva, dopouští se protiprávního jednání. Mnozí uživatelé internetu si tuto skutečnost neuvědomují, a proto by si měli vždy řádně prostudovat podmínky užívání obdobných datových úložišť, programů či internetových stránek.

prap. Eva Valtová
por. Bc. Zuzana Týřová
12. 11. 2019

vytisknout  e-mailem