Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poptávka států EU po službách Europolu roste

Informace prezentované na schůzi senátního Výboru pro záležitosti EU. 

Ve středu 13. listopadu se uskutečnila pravidelná schůze senátního Výboru pro záležitosti Evropské unie. Zúčastnila se jí také vedoucí 3. oddělení odboru mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR, která zde prezentovala výroční zprávu Evropského policejního úřadu (dále jen Europol) za rok 2012. Jednalo se o pravidelnou prezentaci o činnosti Europolu, kde je výbor seznámen s hlavními aktivitami úřadu a aktuální situací v České republice.
 
Ze zprávy vyplývá, že Europol v roce 2012 využil svých informačních kapacit a operativních znalostí k podpoře členských států EU v téměř 16.000 přeshraničních případech (16% nárůst oproti roku 2011). Prostřednictvím zabezpečeného komunikačního systému Europolu došlo k výměně více jak 400.000 operativních zpráv (25% nárůst oproti roku 2011). V průběhu roku 2012 pokračoval pozitivní trend narůstající poptávky členských států EU po všech produktech a službách Europolu, a to zejména v oblasti operativní podpory ať již z ústředí nebo na místě. Europol dosáhl rovněž velmi dobrých výsledků v rámci implementace cílů svého pracovního programu na rok 2012.   
 
Europol je agentura Evropské unie (dále jen EU), jejímž cílem je podporovat a posilovat činnost příslušných orgánů členských států EU a jejich vzájemnou spolupráci při předcházení a boji proti organizované trestné činnosti, terorismu a dalším formám závažné trestné činnosti, které se dotýkají dvou a více členských států EU.
 
Výbor pro záležitosti Evropské unie vzal zprávu a poskytnuté informace na vědomí.

20. listopadu 2013

pplk. Mgr. Václav Rukner, 3. oddělení Odboru mezinárodní policejní spolupráce,

mjr. Ing. Jana Macalíková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem